Norwegian Royal Salmon (NRS) har gjennom Arctic Offshore Farming mener å ha funnet en løsning til flere utfordringer næringen står over.

– Prosessen vi har hatt med Aker har vært fantastisk givende og vi ser at vi har stor gevinst av å kombinere NRS sin havbrukskompetanse med Akers lange industrielle erfaring fra maritime virksomheter, bygging av offshoreinstallasjoner og fiskeri. Fremtidens oppdrettsanlegg skal bidra til å løse miljø- og areal utfordringer i oppdrettsnæringen. Vi mener at vi har, gjennom Arctic Offshore Farming, en god løsning for det, sier konsernsjef Charles Høstlund til Folkebladet.

Vil til Lenvik

Prosjektet går ut på et halvt nedsenkbart offshore oppdrettsanlegg som er dimensjonert for værharde områder. Konseptet skal i følge NRS gi økt arealutnyttelse av norske farvann ved plassering lengre fra kysten og hvor det i tillegg vil ha et lite miljømessige fotavtrykk. Anlegget vil i hovedsak ligge 10 meter under vann, noe som gjør at lusa som lever i øvre vannlag ikke får tilgang.

– Det bedrer forholdene for oppdrettslaksen og bidrar til mindre påvirkning på vill-laks. Vi ønsker å etablere oss i et av kjerneområdene for aktiviteten til NRS. Da mener vi Øyfjorden i Lenvik er godt egnet for et topp moderne oppdrettsanlegg i første utviklingsfase av prosjektet. Dette er et prosjekt som vil ha store positive lokale ringvirkninger og dersom realisering vil det skape direkte rundt 10 arbeidsplasser. I tillegg vil det være et større antall indirekte lokale og regionale arbeidsplasser gjennom innkjøp av varer og tjenester som eksempelvis slakting, sier Høstlund.

Produksjonsvolum

Prosjektet ble i fjor tildelt et totalt produksjonsvolum på 2995 tonn biomasse i sjøen, noe som utgjør nesten fire utviklingskonsesjoner på 780 tonn hver. Opprinnelig hadde de søkt om 15 utviklingskonsesjoner for å teste ut flere ulike varianter. Etter en ankebehandling har selskapet fått delvis medhold, og direktoratet øker selskapets tildeling til syv ordinære utviklingskonsesjoner på 780 tonn, samt en på 580 tonn biomasse. Nå får selskapet lov å ha 5.990 tonn biomasse i sitt forsøksprosjektet.

– Dette tilsvarer i underkant av åtte konsesjoner, eller en halvering fra det NRS og Aker søkte på. Vi er veldig glad for at myndighetene deler våre tanker om dette prosjektet, og at prosjektet tilfredsstiller de kriterier som er gitt for utviklingskonsesjoner. Men av vedtaket fra myndighetene er prosjektet gitt færre konsesjoner enn vi har søkt på, derfor er ikke endelig beslutning om å realisere prosjektet tatt ennå. Oppdrettsanlegget krever store investeringer, og vi må være sikre på at det er økonomisk forsvarlig. Vi vil sammen med Aker vurdere hva vi gjør videre, og ha videre dialog med myndighetene, sier konsernsjefen.

Positiv

Lenvik kommune og rådmann Bjørn Fredriksen kjenner til planene og sier de er positiv til prosjektet

– Vi er alltid positiv til næringsutvikling, dette skal være en utprøvering av ny teknologi og gir vekst til næringa. Vi er grunnleggende positiv og håper dette blir realisert. Det er positivt både for verdiskapningen og mulige fremtidige arbeidsplasser, sier rådmannen.

Slik er skal merdene se ut når de er nedsenket. Foto: Aker/NRS
Og slik er det tegnet at merdene skal se ut under vann. Foto: Aker/NRS