Kommunen måtte betale Karlsen på grunn av brudd på regelverket om offentlige anskaffelser. I saken ble kommunen også felt av KOFA.

– Kommunen betaler seg ut

Dyrøy kommune gjennomførte to konkurranser om henholdsvis riving/sanering av gammel pumpestasjon og levering av en ny. Klagenemnda fant at innklagede hadde brutt regelverket ved å invitere valgte leverandør til å inngi et revidert tilbud etter tilbudsfristen i den ene konkurransen, og til å inngi tilbud etter tilbudsfristen i den andre konkurransen. Som tidligere kommer Karlsen med klar tale.

– Jeg er fornøyd med at jeg har vunnet frem med det jeg har sagt hele tiden, at det foregår juks i kommunen. Men jeg er ikke fornøyd med at innbyggerne skal betale for dette. Jeg synes ingenting om at dette ikke får konsekvenser for de som har gjort dette gang på gang. Dette er snakk om brudd på loven. Kontrollutvalget for eksempel sitter jo der og godtar lovbrudd. En annen sak er hvorfor dette ikke ender opp i anmeldelser. Dette er ikke snakk om at det er behov for et innkjøpsreglement for kommunen slik ordføreren sier, det er snakk om noe helt annet. Slik det fungerer nå betaler kommunen seg bare ut og sier det er greit å begå lovbrudd. Det var jo slik det foregikk rundt garasjen til Per Jensen også. Men dette begynner å bli dyrt for kommunen. Det virker som det ikke betyr noe fordi de bruker kommunens eller innbyggernes penger til å betale seg ut, sier han.

– På tide å våkne opp

– Og om du sier fra skal du straffes. Dette er en ukultur i Dyrøy som må bort, jeg liker det overhodet ikke, fortsetter den frittalende entreprenøren.

– Du har kjørt noen harde utspill mot kommunen. Hvilke reaksjoner har du fått fra folk?

– Bortsett fra enkelte tidligere politikere som har bedt meg la sakene ligge har jeg fått mange positive tilbakemeldinger både fra Dyrøy og fra andre kommuner. Mange har meldt meg at jeg ikke må gi meg. Men stå alene og krige i to og ett halvt år tar jo på. Det er ingen hjelp å få i Dyrøy kommune, det er ingen i Dyrøy kommune som spør seg om det er tilfelle det Karlsen sier. Men det er kanskje på tide å våkne opp og spørre seg om hva som skjer, sier han.

Det kan komme flere saker fra Karlsen fremover.

– Det er utrolige mange feil som er begått, og det må få konsekvenser for noen som er ansvarlig. Men både rådmann og ordfører har hele tiden prøvd å dysse disse sakene ned. Ingen tør å ta det frem. Jeg har hatt rett hele veien. og jeg ser ikke bort fra at jeg tar frem flere saker der de har bløffa seg ut. Om saker kommer til retten vil også mye ulovlige ting komme frem som er gjort med hensikt, sier Karlsen.

Kjenner seg ikke igjen

Folkebladet sendte saken til ordfører Marit Alvig Espenes (Ap). Hun kom med en uttalelse på e-post.

– Vidar Karlsen har fått medhold i ett av klagepunktene sine til KOFA og har da rett til erstatning. Kommunestyret gikk inn for dette 7.12. i tråd med administrasjonens forslag til vedtak, skriver hun.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i påstandene om at saker dysses ned. De behandles i de organer der de hører hjemme, enten det er kontrollutvalget, eller som i dette tilfelle klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA). Korrekt håndtering burde være en betryggelse for alle parter i slike saker, skriver Alvig Espenes.