I juni opphevet Regjeringen den statlige godkjenningsordningen av fylkesvåpen. Fylkesvåpen og fylkesflagg skal nå bestemmes av fylkestinget.

– Når vi får fellesnemnda oppnevnt, antar jeg at det er det dem som skal velge nytt fylkesvåpen. Det man har gjort i fylkene sørpå. Har ikke kommet så langt, og ikke avklart hva slags mandat nemnda skal ha, sier fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk.

– Ingen fremdrift i forhandlingene

I sammenslåtte fylker sørpå har det blitt satt med forskjellige arbeidsgrupper, deriblant for å gjøre grundige utredninger om nytt fylkesvåpen, ifølge Ørnebakk.

– Men akkurat nå er det ingen fremdrift i forhandlingene mellom Troms og Finnmark, så vi får håpe at dette ordner seg. Allikevel kan det bli 2019 før fylkesvåpenet blir bestemt. I Trøndelag har de lagt vekt på å ta med seg den gamle historien inn i fremtida, og navn, identitet og historie er selvsagt viktig.

Samlet

Om knappe to uker fusjoneres Nord- og Sør-Trøndelag til ett fylke. Trønderne valgte å vrake sørfylkets fylkesvåpen, men beholde Olavskorset fra nordfylket – som nå skal representere det samlede fylket Trøndelag.

Om det kan bli aktuelt å velge Troms eller Finnmarks eksisterende fylkesvåpen til det samlede fylket, vil ikke Ørnebakk spekulere i.

– Trøndelag er fylket som har kommet lengst. Der valgte man frivillig å starte en fylkessammenslåing, og de har landet på sin løsning. De tvangssammenslåtte fylkene har ikke kommet så langt i prosessen.

Følelser knyttet til fylkesvåpenet

Fylkesrådmann i Finnmark, Øystein Ruud, påpeker at det må bli enighet om fylkets navn, før et fylkesvåpen skal på plass.

– Navnet er viktigst, og Stortinget skal ha fylkets navn til behandling i løpet av vårsesjonen. I dag har Troms et fabeldyr, mens vi har Vardøhus festning. Om det blir et av disse to, eller et nytt fylkesvåpen, har jeg ingen formening om. Det er politikerne sin jobb.

Ruud mener at valget av nytt fylkesvåpen bør gjøres på en god og demokratisk måte.

– At fellesnemnda ordner dette er selvsagt en mulighet, men hvis jeg skal tenke høyt ville det ha vært bra om innbyggerne fikk muligheten til å si sitt. Fylkesvåpenet er jo selve symbolet for det nye fylket, og det vil selvsagt være følelser knyttet opp til dét.