Hele kommunestyret bortsett fra SV-politiker Åsa Utstøl ga sin oppslutning til ressursutvalgets klare budskap til departement, politisk ledelse i landet, fylkesmenn og andre kommuner i landet.

Bakgrunnen for saken er at fylkesmannen har varslet om innstramminger i forhold til 2,5 kilometer grense ved kjøring til hytter. Dette rammer mange i Salangen. Flertallet i ressursutvalget som kommer med uttalelsen er langt fra enig i fylkesmannens tolkning av lov om motorferdsel i utmark.

SV støtter ikke uttalelse

Utstøl var den første på talerstolen. Hun minnet kommunestyret om formålet med denne loven.

– Det er å regulere motorferdsel i utmark med sikte på å verne natur og utmark. Intensjonen er å begrense bruken av skuter. Det vises til at Salangen og andre har brukt skjønn med hensyn til denne paragrafen. Problemet er at en tenker forskjellig rundt dette skjønnet. Fylkesmannen sier i sin veiledning at kommunene har mulighet til å benytte skjønn. Innskjerpingen fra fylkesmennen er påpeking om at kommune må bruke det skjønnet de har. Vi er opptatt av at vi må ha en praksis som er i henhold til lov og regelverk. Å kjøre skuter til hytta er ikke en rettighet etter loven, det er en mulighet. SV vil ikke stille seg bak denne henvendelsen om å endre forskriften. Vi ønsker av hensyn til naturen, av hensyn til de som kommer etter oss og de som ikke snakker høyt i disse diskusjonene en restriktiv praksis, sa Utstøl blant annet.

– Ønsker å fjerne grensen

Men det skulle flere andre gjøre i fortsettelsen. Åshild Bendiktsen (Ap) vil fjerne 2,5 kilometer grensen.

– Vi mener det skjønnet som har vært utøvd i Salangen kommune har vært strengt og rettferdig. Stort sett har alle i Salangen vært fornøyd, bortsett fra noen få personer. Vi skal ta vare på topografi, vi skal ta vare på innbyggernes helse og evne til å bevege seg ut i naturen. I Nord-Norge er mesteparten bakker og fjell. Det er ikke sammenlignbart med i sør. Da blir 2,5 kilometergrensen så urettferdig, sier hun.

– Fylkesmannen kommer inn på et tidspunkt da fylkesmenn skal være forsiktig med å overprøve det lokale skjønnet, fortsetter hun.

– Vi skal være strenge og rettferdige, derfor ønsker vi å fjerne 2,5 kilometergrensen, sier hun.

Endre forskrifter etter praksis

Roger Lynum (Sp) stiller seg bak argumentene til Bendiktsen.

– Verken vi eller kommunene rundt oss praktiserer slik fylkesmannen ønsker. Det vi ber om er å få forskriften til henge sammen med den praksisen vi har i Nord-Norge. Vi ønsker å formalisere dagens praksis i forskriftene. Og er det noe som virkelig fremmer friluftsliv og folkehelse er det at folk kommer seg ut på hyttene og går på ski, går på jakt og tar fisketurer. Hvor mange i dag drar av gårde med pulk, har med barn, bleier og alt utstyr i 2,5 kilometer bratt lende? Da blir ikke hyttene brukt. Det er forskriftene som regulerer loven. Derfor vil vi endre dem i henhold til dagens praksis, sier han.

Beste hodene i kommunene

Også ordføreren kom på banen i saken.

– Dette handler om total mangel på logikk. Vi sier at vi ikke er enig at vi skal være så rigide fordi vår befolkning, våre hytteeiere og våre behov for å komme ut i naturen arter seg på en annen måte. Det er det helt betimelig å mene og det er betimelig å være uenig. Forskrift kan endres og bør endres, sier hun.

– Vi trenger å gi ut noen klare beskjeder om at de beste hodene til å forvalte lokale naturressurser sitter i veldig mange sammenhenger i kommunene, slo hun fast.

Det betyr at administrasjonen skal formulere en uttalelse fra kommunestyret som skal sendes ut.