Det var før helga at et rykte begynte å versere om at hjemmetjenestens base i Rossfjord skal legges ned og heller flyttes til Finnsnes. Ei gruppering innen bygdas næringsliv har siden da fått bekreftet at det faktisk ikke bare er snakk om et rykte, men et faktisk tiltak som er tenkt gjennomført.

Det får Rita Myrvang, daglig leder av Hamco Bygg og leder av foreninga Næringsutvikling i Rossfjordbygda, og flere med henne til å reise bust.

– Man skulle tro at det lå økonomiske besparelser bak når man gjør et slikt tiltak, men her kan vi ikke se at det er tilfellet — heller motsatt, poengterer Myrvang.

Hun peker på at det vil medføre atskillig mer tidsbruk i kjøring dersom hjemmetjenestens base i Rossfjord legges ned.

– I dag dekker basen i Rossfjord området fra Blomli til ytterst i Sultindvik, samt Lenvikhalvøya, det vil si Tennskjær og Bjorelvnes. Rossfjord er sånn sett midt i smørøyet, og for oss er det vanskelig å se at ikke dette er midt i blinken. I omsorgstrappa er det jo et stadig større fokus på at folk skal kunne bo hjemme lengst mulig, og da gjelder det også å ha nærhet til hjemmetjenesten.

Påvirker næringslivet

Representantene fra næringslivet mener også at det ikke er et argument at man får et bedre fagmiljø ved å samle hjemmetjenesten på Finnsnes.

– Flyttes hjemmetjenesten til Finnsnes vil det bare rasere det faglige miljøet som allerede er etablert her i tilknytning til Rossfjord sykehjem. Hva skjer i såfall etterpå når fagmiljøet ved sykehjemmet med det er for dårlig? Blir det nedlegging der i neste omgang?, spør Ronny Pettersen, daglig leder av RP Maskin og Transport.

Grupperinga fra næringslivet viser til at sykehjemmet har vært nedleggingstruet flere ganger de siste årene. Derfor oppfatter de at flytting av hjemmetjenesten nærmest vil være en bakvei til nedlegging av sykehjemmet.

– Vi føler at noen på Finnsnes absolutt vil rasere alt vi bygger opp her. Rossfjordbygda er ei livskraftig bygd, men vi er helt avhengig av de arbeidsplassene og den aktiviteten vi har her i dag, poengterer Myrvang.

Hun viser til at reduksjon av arbeidsplasser og enhver nedlegging av tjenester vil påvirke næringslivet i form av redusert omsetning — spesielt for matbutikken og bensinstasjonen, noe som igjen vil kunne føre til ytterligere fraflytting og nedlegging av flere tjenester.

– Vi mener at kommunen har et samfunnsøkonomisk ansvar, og her i denne sammenheng vil det samfunnsøkonomiske regnestykket aldri bli positivt.

Grupperinga har henvendt seg til aktuelle politikere for å drøfte problemstillinga, men fått til svar at tiltaket med flytting av hjemmetjenesten ikke er politisk behandlet, men utført av administrasjonen.

Ikke orientert

Elisabeth Rognli (H), som er nestleder av Utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune, bekrefter at flytting av hjemmetjenesten verken er politisk behandlet eller orientert om til politikerne.

– Hva synes du?

– Jeg synes jo at dette kunne vært gjort på en annen måte, blant annet med at politikerne i det minste burde vært orientert. Jeg ønsker at prosessene i Lenvik skal foregå med åpenhet, sier Rognli.

Hun kan heller ikke se at det foreligger noen gode grunner for å flytte hjemmetjenestens base fra Rossfjord til Finnsnes, verken når det er snakk om økonomiske besparelser eller forsterkning av det faglige miljøet.

– For det første frykter jeg at det kan bli dyrere for kommunen med tanke på de investeringer som må gjøres for å få hjemmetjenesten på plass på Finnsnes. Blant annet er det ikke plass til alle bilene der i dag, samt at et nytt medisinrom må til. Med tanke på fagmiljø viser høyrepolitikeren til at hjemmetjenesten og sykehjemmet i Rossfjord i dag har et sterkt samarbeid, samt fagmiljø.

– Ansikt til ansikt tid (ATA) lurer jeg på hvordan man kan styrke, når det kan virke som mer tid kommer til å gå bort i kjøring, poengterer Rognli.

Hun kommer til å stille spørsmål om situasjonen i det førstkommende kommunestyremøtet i Lenvik 14. desember.

Redegjørelse fra kommunalsjefen

Kommunalsjef med ansvar for helse og omsorg i Lenvik kommune, Bente Johnsen Karlsen, hadde ikke tid til å la seg intervjue om saken mandag, men sendte denne redegjørelsen på e-post til Folkebladet mandag kveld:

«Rossfjord hjemmetjeneste skal ikke legges ned. I forbindelse med at hjemmetjenesten Rossfjord organisatorisk legges inn under virksomheten Hjemmetjenester (Pleie- og omsorgstjenesten) i stedet for under sykehjemstjenesten slik de er organisert i dag vil personell  tilknyttet hjemmetjenesten Rossfjord samorganiseres og samlokaliseres med hjemmetjenesten vest under felles fagledelse. Hensynet til effektiv drift/kjøreruter vil selvsagt avgjøre hvor den enkelte starter sin arbeidsdag.

I h.h.t Hovedavtalens § 1-4-1 er det gjennomført drøftingsmøte med hovedtillitsvalgt for Fagforbundet og NSF i forhold til den planlagte endringen. Det har også vært gjennomført informasjonsmøte med berørte ansatte.

Formålet med samorganisering/lokalisering av hjemmetjenesten i Rossfjord med hjemmetjenesten vest er bl.a:

• Bedre tjenestetilbud og økt tjenester til innbyggerne. Dette ut fra at man blir flere på jobb og kan koordinere kjørelister bedre, eventuelt endre kjørelister ut fra det som anses å være mest mulig optimalt for å styrke ATA-tid.

• Bedre sykepleierdekning. Det antas videre at endringen vil påvirke rekruttering av sykepleiere ( og øvrig helsepersonell) positivt da det vil være et større fagmiljø. Personell blir ikke alene på jobb, spesielt en styrke aften og helg. Det vil være et større fagmiljø som tilsier at en får kollegaer og drøfte utfordringer med.

• Bedre utnyttelse av hjemmetjenestens samlede personellressurser og kompetanse

• Får en mer helhetlig tjeneste når avdelingene er samlet. Lettere oppfølging av ansatte og brukere med felles leder- økt likhet i tjenestetilbud og forståelse av vedtatte tjenestebeskrivelser og standarder.

• Større grad av nærledelse fra fagleder i ny struktur

• Økt faglighet i forhold til medikamenthåndtering og andre faglige prosedyrer. I dag utfører fagarbeidere i Rossfjord kontroll av dosetter etter delegasjon grunnet manglende sykepleieressurser.

Omorganisering hjemmetjenesten i Rossfjord er ikke begrunnet i økonomi/besparelser.»

Elisabeth Rognli (H) kommer til å stille spørsmål i kommunestyret om ståa. Foto: Maria Holm Simonsen