De aller fleste politikerne i Dyrøy møter opp og imøtekommer den tilliten velgerne har gitt dem.

100 prosent fraværende

Men for eksempel formannskapspolitiker Haavard Danielsen (Frp) har kun møtt på ett møte i formannskap, administrasjonsutvalg og arbeidsmiljøutvalget i hele 2017. I 9 av 15 møter Danielsen ikke har møtt opp har også vararepresentanten vært fraværende. Partikollega Levi Jensen (Frp) har kun møtt opp til ett kommunestyremøte i løpet av året. Og Kristoffer Molund (H) medlem i Plan- og naturutvalget har 100 prosent fravær i 2017, han har ikke møtt til et eneste møte i utvalget. Dette er snakk om politikere som var ordførerkandidater og frontet sterkt under valgkampen.

Skal trekke seg fra politikken

Haavard Danielsen forklarer fraværet slik.

– Jeg bor og arbeider i Vesterålen, da er det vanskelig å møte på alle møtene i Dyrøy. Jeg har 64 mil å kjøre tur-retur, sier han.

– Men er det ikke bedre å trekke seg fra politikken når oppmøte blir så lite?

– Jo, det vil jeg også gjøre. Jeg trodde jeg skulle få det til, men det går ikke. Så i løpet av kort tid vil jeg gi en melding at jeg trekker meg, sier Danielsen.

– For de velgerne som har valgt dere inn blir vel ikke dette riktig?

– Nei, helt klart. Jeg har sett det, sier Danielsen.

Folkebladet forsøkte mandag å få kommentarer fra Molund og Jensen også uten å lykkes. I tillegg til telefoner, ble det lagt igjen beskjed i talepostkassa til Jensen og sendt melding til Molund. Men ingen av dem tok kontakt.

Tok opp problemet i fjor

Ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) reagerte da to politikere, en fra Frp og en fra H ikke stilte opp på desembermøte i kommunestyret, og heller ikke vara stilte opp. Servicetorget forteller Folkebladet at de to fraværende representantene ikke meldte forfall slik at de kunne finne vara. Og det er ikke første gangen ordføreren peker på problemet. Høsten 2016 tok hun problematikken opp med alle gruppelederne for Dyrøypartiene.

– Jeg så det allerede etter ett år at det var en del forfall til møter og at det ikke ble gitt beskjed i forkant. Jeg mener det er en utfordring fordi vi da ikke får de gode politiske debattene. Men det er klart at noen ganger kan det være slik at servicetorget ikke har klart å skaffe vara, sier hun.

Blir ikke forankra

– Er dette en trussel for demokratiet i Dyrøy?

– Jeg vil si det slik at det er ikke positivt at alle ikke blir hørt og at vi ikke kan ta beslutninger som alle kan stå sammen om. Dette skaper utfordringer for gjennomføring av møter. Det er heller ikke gunstig for den politiske debatt og forankring av politiske avgjørelser, at faste medlemmer ikke møter opp. Møteplan for året vedtas i desember året før, det er sånn sett gode muligheter til å planlegge oppmøte og eventuelle forfall Når det er sagt vil jeg berømme de som møter opp og gjør en god jobb i Dyrøy-politikken, sier Alvig Espenes.

– Problemet er også at de personene som har fravær i kommunestyret også sitter i underutvalg, og det samme skjer der, fortsetter Alvig Espenes.

Ikke møtt på noen møter

Folkebladet tar kontakt med leder i Plan- og naturutvalget (PNU), Terje Johansen (Ap). Han har ett medlem som ikke har møtt opp til et eneste møte i 2017. Ifølge opplysninger fra Servicetorget fra Dyrøy kommune gjelder dette Kristoffer Molund (H).

– Det er ikke gitt at fravær ikke kan skje, det kan skyldes mange ting. Men når det går igjen hele tiden blir det feil. Da har man ikke tatt det ansvaret det er å stille seg til valg. I mitt utvalg behandler vi saker etter kompliserte lover og regler. De som møter som vara får ikke det forholdet til dette som de faste har. Utvalget består av fem medlemmer. Får vi divergens i utvalget får lederen dobbeltstemme, og det liker vi ikke. Og fem har flere meninger enn tre eller fire medlemmer. Har du stilt deg til valg må du også ta ansvaret for å møte opp. Jeg liker ikke dette, vi får ikke den kontinuiteten vi skal ha. Hvis de ikke bryr seg om å stille opp, bør de heller trekke seg, sier Johansen.

Frp-politiker Haavard Danielsen (til venstre) har møtt kun en gang i formannskapet, mens partikollega Levi Jensen (Frp) har kun ett kommunestyremøte bak seg i år. Tom Erik Forså (Frp) (imidten) har møtt på samtlige kommunestyremøter. Foto: Morten Dokka
Marit Alvig Espenes mener fraværet er en utfordring. Foto: Amund Hansen