Midt oppi det økonomiske uføret som Lavangen havnet i på grunn av en større barnevernssak til over seks millioner kroner, fant altså administrasjonen fram inntekter som var ukjent under behandlingen i formannskapet.

Det dreier seg om inntekter hos teknisk etat for ulike tjenester.

Julegave

– Jo, det var overraskende for meg, sier Eva Christensen (Høyre), og legger til at det var en gledelig julegave.

Dermed kastet politikerne seg rundt og gikk til gruppemøter for å finne ut av hva de 261.000 kronene kunne brukes til. Med ei kuttliste på 3,4 millioner kroner var ikke det vanskelig. I høst har politikerne kjørt en lang prosess for å ta ned hele 5,4 millioner kroner der det smerter minst.

Dermed startet det et kappløp blant fløyene for å redusere de mest antatt upopulære kuttene. Med et flertall bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet på 11 stemmer mot Høyre og Fremskrittspartiet sine fire stemmer ble det rått spill. De blå politikerne fant i tillegg ekstra inntekt på vel 50.000 kroner ved å foreslå politikermøter avholdt på kveldstid.

– Vi politikere må også ta ansvar i denne situasjonen, sier Asveig Antonsen (H) men fikk ikke med seg de rødgrønne.

Enighet

De fikk heller ikke gehør for å beholde to lærlingeplasser.

– Vi synes det er trasig å ta det ekstra kuttet på ti prosent i kulturskolen, det vil føre til at de ikke kan ta inn flere ungdommer, sier hun etter at flertallet også gikk i mot dette forslaget.

Alle var enige i å skjerme eldreboligene fra en prisøkning på ti prosent for kommunale boliger, men Ap og Sp gikk lengst og fjernet hele prisøkningen for de eldre.

Å beholde gatelysene var en prioritert oppgave for politikerne som hadde foreslått å fjerne tre roder. De blå ville beholde alle gatelys, men flertallet bestemte seg for å kutte lysene fra Keiprød til Skjelnes plass på sørsida av fjorden.

Fortsatt skal skoleungene i Lavangen få fri skoleskyss til skolen, med unntak av de som bor sentralt etter at de rød-grønne fjernet formannskapets kuttforslag. Også bassenget får beholde varmen med mindre nyanser mellom fløyene.

Investeringene er satt litt i bero på grunn av den økonomiske situasjonen. Blant annet er det ikke satt av penger til veivedlikehold, men varmeanlegget ved skolen skal få seg en oppgradering på 2,5 millioner kroner.

Geir Ove Mortensen (Sp) konstater at de blå - blå er veldig for kultur mens hans egne kuttet 10 prosent i kulturskolen. – Vi står han av, sier Mortensen som også er lærer i kulturskolen. Foto: Ulf Antonsen
Med 261.000 kroner ekstra, kunne politikere redusere kuttene til gatelys, skoleskyss, husleie, fri skoleskyss samt gi varmt bassengvann. Foto: Ulf Antonsen