– En trist dag for demokratiet

I natt, under avstemming i Stortinget, ble det klart at Troms og Finnmark ikke får reversert tvangsammenslåingen av de to fylkene. Stortingsrepresentantene Sandra Borch (Sp) og Nancy Porsanger Anti (Sp) er ikke fornøyde.

Bekymret Stortingsrepresentantene for Senterpartiet i Troms og Finnmark, Sandra Borch og Nancy Porsanger Anti er bekymret over veien videre.  Foto: Privat

nyheter

– Først og fremst er dette en trist dag for demokratiet. Vi har en regjering som har lagt frem en reform uten noen som helst for innhold eller økonomisk handlingsrom. Dette er ren tvang som setter fylkespolitikerne våre i en svært vanskelig situasjon, Sier Nancy Porsanger Anti.

De to stortingsrepresentantene for Senterpartiet mener avgjørelsen ikke bare er trist for demokratiet, men også for Troms og Finnmark.

– Null respekt

Sandra Borch opplyser at hun flere ganger torsdag kveld var på talerstolen for å utfordre statsråd Jan Tore Sanner, men hevder hun ikke fikk noen klare svar, annet enn at statsråd Sanner mente regionreformen skapte entusiasme i alle fylker.

– Sanner viser null respekt for den situasjonen han har satt fylkene i. Det virker som han ikke skjønner de enorme utfordringene det er når det kommer til avstander i nordligste fylkene. Når han i tillegg dropper å møte på det felles fylkestinget mellom de to fylkene han selv har innkalt til, viser det liten respekt for den situasjonen som Troms og Finnmark er i, mener Borch.

– Blir et kontinent

Borch og Anti viser til de store avstandene som er vil bli i det nye fylket, samtidig som regjeringen med støtte fra KrF og V ikke bidrar med mer ressurser eller nye oppgaver til det nye fylket.

– Troms og Finnmark blir ikke et fylke. Det blir et kontinent som grenser til tre nasjoner. Det er et fylke som blir større en land som blant annet Irland, Nederland og Belgia, sier Anti.

Borch utfordret Sanner på de økonomiske utfordringene de to fylkene vil så ovenfor.

– Troms og Finnmark brukte over 1 million på å samle fylkestingene i en dag. Dette fordi mange var avhengige av å ta fly. Jeg utfordret statsråden på hvem som skal ta denne regningen de fire gangene i året fylkestinget skal samles. Jeg er skuffet men ikke overrasket over at Statsråden ikke ville svare meg på spørsmålet.

Skuffet over KrF

Debatten i Stortinget om kommunereform og regionreform tok ni timer, og engasjerte stort i Stortingsalen. Anti og Borch var skuffet etter debatten og særlig over KrF som er det partiet som sikrer flertall i denne saken.

– Dette er først og fremst en trist dag. Men det som bekymrer oss mest er vi ikke aner hvor veien nå går videre, om fylkeskommunen får oppgaver eller økonomiske ressurser er det ingen som vil svare på. Dette er et signal på at det vil bli en knalltøff utfordring for fylkespolitikeren i Troms både økonomisk men også i det videre samarbeidet.