Snart over og ut for riksdekkende FM-radio

Om en uke, onsdag 13.desember, slutter riksdekkende radio å sende på FM i Troms og Finnmark.

13. desember Om en uke slutter riksdekkende radio å sende på FM i Troms og Finnmark, og blir med det heldigital.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

nyheter

– Lyttere som bare har FM-radio, må nå finne en digital erstatter, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge (DRN).

Etter den 13.desember kan man lytte til riksdekkende kanaler via internett/mobil, via TV-en eller en DAB-radio.

–  Selv om et stort flertall av lytterne er digitale, har vi stor forståelse for at ikke alle synes det er enkelt å oppgradere radioen, særlig i bil. Radiobransjen vil selvfølgelig veilede de som trenger det, sier Torvmark.

Kringkasterne har også hjelpeteam på veien i de to fylkene. Lyttere som har spørsmål eller trenger hjelp, kan ta kontakt med NRKs publikumsservice eller publikumsservice på radio.no.

– En ønsket utvikling

De nye riksdekkende DAB-kanalene har fått mange nye lyttere i 2017, i takt med radioens digitalisering. Nye kanaler står for omlag en tredel av den totale lyttingen. I overkant av 1,2 millioner nordmenn hører hver dag på kanaler som ikke hadde eksistert uten det digitale radioskiftet.

NRK P1+, P10 Country og Radio Rock er blant kanalene som stikker av med lytterne, med henholdsvis 283.000, 86.000 og 97.000 daglige lyttere, opplyses det i en pressemelding.

- Det er bra for lytterne og radiobransjen at flere finner nye favorittkanaler. De små vokser på bekostning av de store, dette er en ønsket utvikling, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Radio Bardufoss står igjen

Noen lurer kanskje på hva som skjer med Radio Bardufoss etter FM-slukkinga. Det spørsmålet besvares på den lokale radiokanalens Facebook-side.

"FM slukker ikke 13.desember! Radio Bardufoss blir på FM til 2022, kanskje lenger. Radio Bardufoss blir på DAB til 2031, kanskje lenger", heter det i meldinga.

Til Salangen-Nyheter opplyser Jan Johnsen, eier av Radio Bardufoss, at lokalradioen kommer til å fortsette både på FM og DAB.

– Vi har investert i helt nytt utstyr for å kunne kringkaste på DAB, sier Johnsen til nettavisa.