Utallige dugnadstimer er blitt lagt ned de siste tiårene på Evertmoen. Torvall Gamst, leder i Brøstadbotn skytterlag, ser nå hvordan et utrivelig opprydningsarbeid venter.

Sjekk lokalvarselet: Slik blir helgeværet

– Det hadde vært enklere om bare taket hadde gått. Men da alt ble tippet rundt, tok han veggen med seg. Nå har vi fjernet takblekket og fått det vekk fra treverket, slik at vi etter hvert kan begynne å dose sammen. Ingenting av dette kan brukes igjen. Vi skal prøve å kutte av veggen, slik at det som står falleferdig, ikke får fortsette å bryte videre på resten av bygget.

Mellomvegg

På standplassen er det nemlig en mellomvegg som skiller 100-meteren og 300-meteren fra hverandre. Den har holdt igjen slik at vinden ikke har fått tak på resten av bygget.

– Hadde det ikke vært for den, hadde alt blitt blåst vekk. Men det vises godt at mellomveggen er blitt skjev, for alt er flyttet bakover. Likevel har den stått imot.

– Dermed berget vi i alle fall 100-meterdelen. Det er jo den vi bruker mest, særlig i oppskytinga til elgjakta, forteller Gamst.

Sørausten tar godt på Evertmoen. Litt lenger bort er ei svær furu veltet opp. Gamst viser hvordan kreftene har revet veggen opp fra armeringsjernet hvor treverket var støpt ned i betongen på standplassen. Til alt hell har det ikke vært folk i nærheten under stormnatten.

– Det er svære dimensjoner, men vinden har fått tak og røsket opp. Deretter har han veltet taket frem på plassen. Det var det første vi måtte fjerne for å kunne komme til og brøyte.

Erstatning

Brøstadbotn skytterlag leier grunnen og eier husene. Alt er bygd på dugnad, så det er trasig å se hvordan standplassen ligger nå, sier Gamst.

– Tidligere var det åpent her, men på 1970-tallet kledte vi opp bygget. Foreløpig vet vi heller ikke om vi får noen erstatning. Takstmannen har ennå ikke vært her.

– Men for oss i skytterlaget er det ikke annet å gjøre enn å sette i gang. På et slikt bygg er det snakk om kraftige dimensjoner, og da koster alt ekstra penger. Når takstfolket kommer, skal vi få undersøkt hva vi kan få av forsikring, sier Torvall Gamst.

Mellomveggen som skiller 100- og 300-meteren, har holdt igjen og berget en del. Men veggen er blitt skjev. Foto: Arne Ivar Hanssen
Utallige dugnadstimer er blitt nedlagt på skytebanen på Evertmoen. Nå venter opprydningsarbeidet. Foto: Arne Ivar Hanssen