Ordene tilhører det kanskje fremste kritikeren av langtidsplanen for Forsvaret og landmaktutredningen, hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offiserforbund (Nof), Pål B. Nygård.

Nygård mener utenriks- og forsvarskomiteen har fått mye ut av et elendig utgangspunkt.

– Ut i fra utgangspunktet er det positivt at vi har fått en bevegelse. Det er en gladmelding at man skal lease og erstatte stridsvognen Leopard 2A4, og at vi skal få dem i løpet av 2019. Det er høyst påkrevd og jeg registrerer at politikerne har tatt blant annet våre råd til etterretning, sier Nygård.

Utgangspunktet var møllpose

Også når det gjelder komiteens vedtak om 2. bataljon på Skjold finner Nygård positive ting.

– Utgangspunktet var at 2. bataljon skulle legges i en møllpose basert på en mobiliseringsenhet. Det vil bety at støttebataljonene også får redusert aktivitet. At det er bevegelse her og at regjeringen gis i oppdrag å berge to kompanier i daglig oppsetting er veldig positivt og viktig for evnen bataljonen skal ha for å kjempe i krig i kveld, sier Nygård.

Regjeringens ønske er å gjøre 2. bataljon til en mobiliseringsbataljon opprustet med stridsvogner. Nygård og Nof er uenig i begge deler. For øyeblikket.

– Inn til politikerne skaffer flere mekaniserte vogner av typen Leopard og CV90, mener vi at man skal gå videre på dagens lette struktur på 2. bataljon for å sikre den eksisterende strukturen på Panserbataljon og Telemark bataljon. Skal man mekanisere 2. bataljon vil det gå ut over de to andre bataljonene hvis stridsvognene skal deles på tre bataljoner, sier Nygård.

Tullprat

Nygårds positivitet er stort sett oppbrukt når han kommer til helikopter.

– Nå må politikerne slutte med tullpratet om sivile helikopter. Det er tull og det fungerer ikke. Veldig dyrt blir det også i forhold til å ha det som egen ressurs som i dag. Sivile helikopter kan heller ikke løse de samme oppgavene. Det er en umulighet, sier Nygård, som mener at en fordeling på ni Bell 412 hver på Bardufoss og Rygge er den eneste løsningen.