Fylkesrådet for utdanning i Troms har hatt ute på høring et forslag vedrørende tilbudsstrukturen for videregående opplæring i Troms, der det blant annet foreslås å redusere fra tre til to klasser på studiespesialiserende utdanningsprogram (ST) ved Senje videregående skole (VGS) fra neste studieår.

Fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, forklarer bakgrunnen for forslaget slik:

– Når det gjelder Midt-Troms er vi nødt til å gjøre noe med den totale situasjonen i skoleregionen. Vurderinga har vært at skal vi gjøre noe på ST, så må det enten være å skjære ned ved Senja VGS eller å ta fra en av de andre stedene og fjerne det helt, forklarer Sollied.

Bredt engasjement

Høringa vedrørende opplærongstilbudet i Troms 2018-2019 har vært kjørt som en såkalt intern høring, først og fremst til skolene. Likevel har det tikket inn hele 29 høringssvar til fylkesråden, og da ikke bare fra skolene, men også fra blant annet kommuner, regionråd bransjeforbund, elevorganisasjoner og næringshager.

– Er det som forventet?

– Jeg har opplevd mer før, men det er ganske mye med tanke på at det er små endringer det legges opp til, sier Sollied.

Han ønsker ikke på det nåværende tidspunkt å gå inn på hvordan han vurdere saken opp imot høringssvarende som er kommet inn.

– Saken skal behandles av fylkesrådet før jeg uttaler meg om det.

Protest fra Lenvik

Ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) initierte i forrige uke en uttalelse i forbindelse med høringsrunde, en uttalelse som hele kommunestyret sluttet seg til.

«Lenvik kommune mener at dette er et helt uakseptabelt forslag som vil bidra til å «eksportere» ungdom fra vår region, som ønsker å ta studiespsialiserende utdanning, til andre videregående skole utenfor regionen», heter det i uttalelsen.

Lenvikpolitikerne med ordføreren i spissen mener også at det er uakseptabelt at det vedSenja VGS, skolen med størst tilfang av elever, skal kuttes fra tre til to studiespesialiseringsklasser.

«Senja VGS har i dag fulle klasser på VG1 ST, har hatt det og vil også ha det i framtiden», heter det i uttalelsen, hvor det fremmes et krav om at de tre klassene opprettholdes.

Kommunestyret peker på at Ytre Midt-Troms i dag har 142 flere elever i alderen 16-18 år enn Indre Troms.

«På tross av det er det i dag flere studieforberedende utdanningsprogram i Indre Troms. Skal det kuttes én klasse på Senja VGS vil denne skjevfordelingen bli enda større, og enda flere av våre elever må transporteres ut av regionen».

Vil få konsekvenser

Rektor Stein Erik Svendsen ved Senja VGS sier at de fra skolens side har formulert en uttalelse hvor det argumenteres for at det bør beholdes tre paralleller innen studiespesialisering på skolen, blant annet sett ut ifra elevgrunnlaget.

– Det kom jo godt frem i fjor da vi hadde 115 søkere til 90 studieplasser. Kuttes det nå fra tre til to klasser betyr det at flere må reise andre steder for å få et tilbud om studiespesialisering, sier Svendsen.