For et par uker siden la posisjonen i Lenvik – Høyre, Frp, KrF og Sp, frem sitt forslag til budsjett- og økonomiplan. Nå har opposisjonen med Lenviklista, Ap og den frittstående representanten Jasmin Agovic-Nordaas gjort det samme.

Lenviklistas Jon Kvistad forteller at opposisjonens med sitt budsjettforslag har prioritert å skjerme kommunens lovpålagte tiltak, og da i all hovedsak det som går på skole og helse.

– Innen helse har vi utlignet slik at der blir tilnærmet ingen nedtak, sier Kvistad.

I rådmannens budsjettforslag var det nemlig lagt inn et kutt på vel tre millioner kroner innen pleie og omsorg, noe rådmannen sjøl uttalte at lå på grensen til det forsvarlige. Et slikt kutt har altså opposisjonen nesten nullet helt ut, noe også posisjonen gjorde i sitt budsjettforslag.

– Feil å legge ned barnehagen

Det største skillet på opposisjonens budsjettforslag sammenlignet med det posisjonen la frem er kanskje det som gjelder Øvre Hamna barnehage. Mens posisjonen foreslår nedlegging av sentrumsbarnehagen, legger opposisjonen an til at denne barnehagen skal bestå i fortsettelsen.

– Vi mener det vil være feil å legge ned barnehagen. Skal vi få til økt bosetting, må vi ha et tilbud til alle som kommer hit. Vi ønsker derfor å skjerme barnehagene og skolene så langt det er mulig, poengterer Kvistad.

Kutt på rådhuset

For å få budsjettforslaget til å gå ihop har opposisjonen likevel vært nødt til å legge inn en generell effektiviseringsgevinst på 360.000 kroner innen barnehagesektoren. Et slikt kutt er imidlertid blåbær sammenlignet med kuttene grupperinga legger an til på rådhuset. Her har de lagt inn et ekstra rammekutt på 900.000 kroner, samt en innsparingsgevinst på 750.000 kroner som en følge av strukturelle grep. Dette i tillegg til det som lå inne fra før i rådmannens budsjettforslag, blant annet vel 1,8 millioner kroner i innsparing gjennom reduksjon av stillinger.

– Rådmannen har sagt rett ut at vi i Lenvik kjører med en underdekning på 50 millioner kroner i året, og med et driftsbudsjett på 690 millioner kroner handler det i prinsippet om et forbruk som er sju prosent for høyt. Grepene vi har tatt gjenspeiler dette.

– Er et så formidabelt kutt på rådhuset forsvarlig?

– Ser vi på regnskapet for 2016 så bruker vi 50 millioner kroner på sentraladministrasjonen, så vi mener det er mulig — men selvfølgelig kan det bli tøffe tak.

– Har skjedd før

– Stiller SV seg bak opposisjonens budsjettforslag?

– Sammensetninga i kommunestyret er 15-16, og det har jo skjedd før at vi har nådd frem med våre forslag. Jeg registrerer også at posisjonen har endret litt på sitt budsjettforslag, og at de i den anledning tydeligvis har fått med seg noen av våre poeng, sier Kvistad.

Han opplyser for øvrig at SV var invitert til å ta del i utarbeidinga av opposisjonens budsjettforslag, menm at de ikke fant tid til å delta.

– Om SV fremmer sitt eget budsjettforslag eller velge å bifalle vårt forslag vet jeg ikke. Det er jo en viss uenighet mellom SV og resten av opposisjonen i og med at SV ønsker å bruke eiendomsskattenøkkelen, noe som vi andre ikke ønsker.

For høy lånegjeld

Lenviklista-politikeren har en klar formening om hvordan den økonomiske ståa i Lenvik er så anstrengt som den er.

– Vi har et altfor stort forbruk, ikke på grunn av tjenester som vi leverer, men på grunn av gjeldssituasjonen. Vi er nødt til å finne ut hvordan vi skal redusere dette, og det ved å få mer «rette linjer» på hvordan butikken styres. Vi må også få kontroll på investeringssiden, for det nytter ikke hva vi gjør om alle prosjektene vi kjører ender med et overskridelser på 30 prosent, poengterer Kvistad.

Han opplyser at opposisjonen av den grunn vil legge frem et verbalforslag som dreier seg nettopp om dette å få kontroll på overskridelser på investeringssiden.

– Telemarksforskning har uttalt at Lenvik med et gjeldsnivå på 700-800 millioner kroner hadde hatt det godt. Uten overskridelsene vi har hatt de siste årene hadde vi faktisk vært på dette nivået, understreker Kvistad.

KUTT: I rådmannens budsjettforslag var det lagt opp til en del kutt på rådhuset. Opposisjonen ønsker å ta kuttene enda lenger. Foto: Trond Sandnes
INGEN NEDLEGGING: Posisjonen har foreslått nedlegging av Øvre Hamna barnehage på Finnsnes. Opposisjonen går imidlertid ikke inn for et slikt tiltak. Foto: Maria Holm Simonsen