Tirsdag kom innstillingen fra utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget om landmakta. I innstillingen går komiteen for delt helikopterløsning mellom Bardufoss og Rygge. Hvor mange det skal være på hvert sted er fortsatt uklart og avgjøres ikke før til våren neste år.

–Det er ingen tvil om at Troms Høyre har stått på for dedikert helikopterstøtte til Hæren, ikke minst opp mot stortingsgruppen vår, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen.

Uklart

Men Gudmundsen skulle gjerne sett at innstillingen fra komiteen hadde vært enda tydeligere. Gudmundsen er enig i at avtalen på dette området er uklar.

– Hadde det vært opp til meg og Troms Høyre så hadde vi gått lenger, men når man vet at det finnes andre krefter, ikke minst i Østfold, så tror jeg dette var det beste man kunne få til. Det finnes sikkert fortsatt spørsmål til organisering og kapasitet og sikkert andre spørsmål også. Men det er overordnet at avtalen sier dedikert helikopterstøtte til Hæren, sier Gudmundsen.

Klar melding

Gudmundsen mener avtalen som ble gjort mellom regjeringspartiene, støttepartiene Venstre og Krf, og Arbeiderpartiet, er en klar bestilling til regjeringen.

– Det er en klar innramming av det regjeringen skal gjøre. Og det er veldig positivt når utgangspunktet ikke var det aller beste, sier Gudmundsen.

Gudmundsen gjentar at Troms Høyre gjerne hadde sett at avtalen gikk mye lenger og var mye klarere.

–Troms Høyre hadde ønsket at avtalen gikk langt lengre, men vi må være realitetsorientert i forhold til at det er andre politiske parti på Stortinget. I lys av det synes jeg at vi er kommet et langt stykke på vei her, sier han.

Gudmundsen er også veldig fornøyd med at komiteen innstiller på at Stortinget ber regjeringen om å leie inn oppgraderte stridsvogner i 2019 i påvente av innfasing av nye og moderne stridsvogner til Hæren.

Stortingsrepresentanten er også glad for at det ble et så bred tverrpolitisk enighet for innstillingen til Stortinget fra komiteen.