Full forvirring rundt helikoptrene på Bardufoss

VG melder at Høyre gir etter for press i helikoptersaken.

KRITISK: Sandra Borch (Sp) er klar på at hennes parti går for minimum ni militære helikoptre på Bardufoss.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

FORSLAG: Høyres forsvarspolitiske talsmann, Hårek Elvenes, sier at det ligger et konkret forslag om helikopter på bordet.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

EGNE HELIKOPTRE: Ordfører i Målselv, Nils Foshaug, er klar på at Hæren trenger egne helikoptre.  Foto: Stortinget

nyheter

Fredag kveld hersket det fortsatt full forvrring rundt helikopter-situasjonen på Bardufoss.

Like etter klokka 19 mandag kveld gikk Høyres forsvarspolitiske talsmann, Hårek Elvenes, ut i VG og meldte at i forhandlingene om Forsvaret har Høyre nå åpnet for å gi etter for presset mot samlingen av helikopterressursene fra Bardufoss til Rygge.

Elvenes sa at de nå har lagt på bordet et forslag om å leie inn sivile helikoptre samtidig som Forsvarets helikoptre blir værende på Bardufoss.

– Det er et dårlig utgangspunkt for forhandlinger å stå fast på et standpunkt. Det mest krevende punktet er helikoptrene. Innleie av sivile helikoptre til basen på Bardufoss har ligget inne som et forslag lenge, sier Elvenes.

– Uaktuelt med sivile helikopter

Folkebladet snakket med Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) kort tid etter den første meldinga og hun  sa da til Folkebladet at hun måtte få finne ut nøyaktig hva som ligger i forslaget.

– Vi i Senterpartiet er opptatt av vi fortsatt skal ha ni helikopter på Bardufoss og en fullverdig kapasitet. Slik som jeg ser det foreslår de et uvisst antall helikopter så jeg er fortsatt skeptisk.

Hun legger til at hvis forslaget dreier seg om å leie inn sivile helikopterressurser så er det fullstendig uaktuelt.

– Vi skal som sagt kjempe for fullverdig  kapasitet med et helikoptermiljø rundt Bardufoss. Akkurat nå er det veldig forvirrende.

Etter det Folkebladet erfarer skal forslaget som har kommet på bordet gå ut på at det vil bli leid inn sivilie helikopter både på Bardufoss og Rygge.

Det setter  Sandra Borch liten pris på.

– Vi kommer til å stå fast på vårt. Det jeg frykter med et slikt forslag er at man ønsker å lande et forlik nå med innleie av sivlie helikopter og medd noen få militære helikopter igjen  på Bardufoss, men at det kanskje igjen gjør det lettere å fjerne helikoptre senere. Vi må finne en løsning som gjør at Bardufoss står seg over lengre tid, sier Borch og sier videre at det er derfor man er så bastante på at man fortsatt skal ha minst ni helikoptre på Bardufoss. 

Ifølge Borch vil forsvarsforhandlingene pågå langt utover natt til tirsdag.

Fortsatt i forhandlinger

Forsvarspolitisk talsmann i Høyre, Hårek Elvenes, var en travel mann mandag kveld, men på spørsmål fra Folkebladet om en kjapp kommentar i forbindelse med forhandlingene, fikk vi følgende svar klokka 21.30:

– Vi er fortsatt i forhandlinger.

Spent på utfallet

Ordfører i Målselv, Nils Foshaug, sier til Folkebladet sent mandag kveld at også han er svært spent på utfallet av forhandlingene.

Han er sterkt ktitisk til et forslag om leie inn sivile ressurser for å løse militære oppdrag.

– Det jeg vet er at Ap ikke vil akseptere at Hæren ikke har luftstøtte.  Jeg tenker at en hær må ha egne helikoptre og det handler om at de må være klare til skarpe oppdrag. De sivilie helikoptrene kan kun være til flygninger som er langt utenfor farlige soner, sier  Foshaug og legger til at han er tilfreds med signalene som er gitt fra leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt om at Bardufoss skal ha militære helikopter.