Mandag skrev Folkebladet om Astafjord barnevernstjeneste der økt saksmengde og tyngre barnevernssaker førte til at tjenesten ikke klarte å holde seg innenfor lovverket for oppfølging av barna. Fylkesmannen reagerte på at flere paragrafer i barnevernsloven ble brutt.

Bryter barnevernsloven

I et annet brev fra fylkesmannen kommer det fram at den interkommunale barnevernstjenesten i Sørreisa og Dyrøy også sliter med samme problematikken. Flere barnevernstjenester i Troms har fått eller vil få, det samme brevet fra fylkesmannen.

– Det er sårbare barn

Utgangspunktet er at barnevernet rapporterer selv en gang i halvåret til fylkesmannen. Fagansvarlig Merete Jenssen ved Oppvekst- og utdanningsavdelingen sier til Folkebladet at de ser alvorlig på lovbruddene.

– Når vi får inn disse rapporten og blir bekymra sender vi ut brev slik vi har gjort til Astafjord barnevernstjeneste og nå til Dyrøy og Sørreisa. Man kan selvfølgelig spørre om hvor bekymra vi er, men det er sårbare barn man har å gjøre med. Vi tenker også slik at et lovbrudd er et lovbrudd. Og vi vil høre hvordan barnevernstjenestene følger dette opp, sier Jenssen.

Viktig at barnevernet følger opp

– Har ikke også biologiske foreldre i fosterhjemsaker krav på at loven følges i forhold til oppfølging av barna? Kan dette gå utover tilliten til barnevernet?

– Brudd på lovverket er først og fremst alvorlig i forhold til de barna det gjelder, men biologiske foreldre har krav på at barna følges opp innenfor lovverket. Noen foreldre kan jo sitte å vente på å få disse barna tilbake. Da er det viktig at barnevernet følger de opp og gjør sin jobb, og at disse sakene blir godt dokumentert, svarer Jenssen.

Flere kommuner får brev

– Barna skal også kunne gå tilbake når de blir voksne å se hva barnevernstjenesten har gjort. Og det er viktig for barnevernstjenesten selv å ha dokumentert hva de har gjort i sakene de arbeider med, fortsetter hun.

– Er det flere kommuner i Troms som vil få slike brev fordi barnevernsloven er brutt?

– De fleste kommunene som vil få et slikt brev, har allerede fått. Det er ulike lovbrudd. Noen har kanskje bare ett lovbrudd, men de vil likevel få brev fra oss. Det er ulikt omfang av hvor bekymra vi er i disse sakene, sier Jenssen.

Har utfordringer

– Hva forteller denne situasjonen deg?

– Det forteller meg at det er utfordringer innen barnevernstjenestene. Etter disse brevene er sendt ut vil vi ha en dialog med kommunene både i forhold til hva som er bakgrunn for lovbruddene og hvordan de har tenkt å følge opp, sier hun.

– Hva risikerer de kommunene som ikke får dette på plass?

– De risikerer at vi følger de opp. Vi har jo tilsynsmyndighet, men har også ansvar for råd og veiledning. Vi har også hjemmel til å bruke mulkt overfor kommuner som ikke overholder fristene i barnevernsloven, det er det kraftigste virkemiddelet vi har. Men først og fremst går vi i dialog for å se hvordan de kan rette opp, sier hun.

Lovbrudd i Dyrøy og Sørreisa:

n Barnevernloven paragraf 4–3 om undersøkelsesfrister brytes. Barnevernet skal snarest og senest innen tre måneder gjennomføre barnevernsundersøkelse. Dyrøy kommune har en fristoversittelse på 25 prosent, en av fire saker. Sørreisa kommune har tilsvarende 39,1 prosent, 9 av 24 saker.

n Begge kommunene bryter barnevernsloven paragraf 4–5 om oppfølging av barn i hjelpetiltak. Dyrøy har ett barn som mangler tiltaksplan, mens Sørreisa har seks barn som mangler tiltaksplan. Ett barn i Dyrøy har ikke fått evaluert tiltaksplan, mens det i Sørreisa er åtte barn uten evaluering.

n Som i Astafjord barnevernstjeneste har også Dyrøy og Sørreisa manglende oppfølging av barn i fosterhjem. I forhold til fosterhjemsforskriften paragraf 17 som omhandler oppfølgingsansvar som omsorgskommune har Dyrøy og Sørreisa ett barn hver som ikke har fått minimum antall besøk. Ifølge fosterhjemsforskriften paragraf 8 skal kommunen der fosterhjemmet ligger sørge for å føre tilsyn med hvert enkelt barn som bor i fosterhjem. Dyrøy har tilsynsansvar for 11 barn. Av dem som har vært plassert mer enn ett år har fire ikke fått sine lovpålagte besøk. Av dem som har vært plassert under ett år ligger det an til at to barn ikke får minimum fire besøk. Sørreisa har tilsynsansvar for 17 barn. Syv barn som har vært plassert mer enn ett år har ikke fått sine lovpålagte besøk, mens fire av dem som har vært plassert under ett år ligger ikke an til å få minimum fire besøk.

Fylkesmannen har satt en frist til 5. desember for å komme med en redegjørelse i forhold til hvilke tiltak som skal settes inn.

Merete Jenssen, fagansvarlig ved Oppvekst- og utdanningsavdelingen har sendt ut flere brev fordi barnevernsloven brytes i kommunene. Foto: Privat