Det har vært knyttet spenning til hvor Venstre vil stille seg når det gjelder landmakten. Partiets medlem i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Abid Raja, svarer i en tekstmelding på spørsmål fra Folkebladet at hovedbasen for helikopter skal bestå på Bardufoss.

– Hva gjelder helikopter i nord mener vi hovedbasen skal være på Bardufoss og at Hærens løftekapasitet skal være ivaretatt, skriver Raja.

Venstre er også klar på at stridvogner til Hæren ikke kan vente til 2025.

– Vi mener stridsvognene må oppgraderes snarest mulig, og det er for sent å vente til 2025. Vi må forholde oss til dagens sikkerhetsutfordringer og sikre at Hæren har tilstrekkelig utstyr til å håndtere det ansvaret vi gir dem, sier Raja.

Uklar

Når det gjelder oppsettingen av 2. bataljon på Skjold er Venstre mer uklar.

– Hva gjelder 2. bataljon på Skjold så vil vi prøve å finne løsninger slik at du kan ha økt personell med kort responstid, og ikke at bataljonen i hovedsak skal baseres på mobiliseringspersonell. Det er en utfordring med de rammene flertallet har vedtatt i langtidsplanen, men vi er innstilt på å finne en god løsning, sier Raja.

Mer HV

Venstre ønsker også å øke antall HV-soldater.

– Jeg og vi i Venstre mener at Heimevernet skal opp fra 38.000 til 40.000 nå på kort sikt og økes til 45.000 på lengre sikt, sier Raja.

Men i følge Raja er det ingen automatikk i at partiet kommer til å støtte Ap og Sp.

– (...) Det er naturlig for oss å først søke flertall med regjeringspartiene. Og Krf. Men vår dør er åpen for alle og vi søker først og fremst et bredest mulig flertall som ivaretar norsk forsvarsevne med en styrket hær og heimevern. Og jeg vil minne om at det er faktisk Arbeiderpartiet som selv har ansvar for den langtidsplanen de vedtok med regjeringspartiene i fjor, og det skal langt mer til for å forbedre den enn en delt løsning for Bell-helikopter mellom Bardufoss og Rygge. Ap kan ikke løpe fra det de selv har skapt av situasjon, sier Raja.