De tomme butikklokalene ligger på rekke og rad når man går igjennom Storgata på Finnsnes for tiden. Mandag denne uken fotograferte Folkebladet seks tomme lokaler i Finnsnes sentrum. Lokalene ligger på bakkeplan, og om vi skulle tellt høyere opp i etasjene ville det nok vært flere med i regnestykket. Fem av de tomme lokalene på bakkeplan har utstillingsvindu ut til Storgata, mens ett av dem ligger like ved i Strandveien.

Lokalet som står tomt i Strandveien ligger i Andersen-gården. Her hadde Ragnar Andersen og Sønner AS opprinnelig tenkt å bygge ut leiligheter med heis, men på grunn av manglende interesse er planene skrinlagt. Nå vil de heller leie ut butikklokalene som står tomme.

I Storgata 19 og 20 er det totalt tre tomme lokaler til utleie. På Finnsnes senter står andre etasje tomt, og i Søstrene Lund-gården litt lenger ned i gata henger det gråpapir foran vinduene. Søstrene Lund-gården skal etter planen ikke stå tom så lenge. Thaimatservice har inngått leieavtale og skal etter planen flytte og åpne opp restaurant der i løpet av desember.

I 2018 forsvinner også Sparebank1 Nord-Norges filial på Finnsnes ut av Storgata. De har signert avtale med Byparken, som er under oppføring ved siden av Kunnskapsparken på Finnsnes.

– Viktig at byen er levende

– Vi synes selvfølgelig at det er trist med så mange tomme lokaler i sentrum, sier daglig leder i næringsforeningen Finnsnes Forum, Tord Magnussen.

Han sier årsaken er sammensatt.

– Det er ikke uvanlig at det skjer slike endringer i by-bildet over tid, og utfordringen ligger i å få til å fylle opp disse tomme lokalene slik at byen blir mer levende. Både for de som bor i regionen og tilreisende, kanskje spesielt turister. For oss er det viktig at Finnsnes er et naturlig valg for hele regionen, og da er det viktig at byen er levende, sier Magnussen.

Må fylle på med virksomheter

– Hvilken betydning har de tomme lokalene i bybildet for Finnsnes og næringslivet på Finnsnes?

– Hovedsakelig betyr dette en utfordring for Finnsnes som by, senter for handel og opplevelser i regionen og den opplevelsen både lokalbefolkning og tilreisende har av stedet. Med nye eiendommer under planlegging og oppføring må vi sørge for at det fylles på med virksomheter. Det nytter ikke å ”flytte sidelengs” på eksisterende næringsliv, sier Magnussen.

– Finnsnes tilbyr allerede mange tjenester til innbyggerne i hele regionen og det er viktig at byen kan vokse sammen med regionen, med tanke på både handel, service-tjenester og aktivitet forøvrig. Det kan være naturlig å tenke seg at ved å fylle etasjene i sentrums-gårdene fra andre etasje og oppover med kontor-arbeidsplasser vil det gi liv til handel og annen aktivitet på gateplan, fortsetter han.

Magnussen sier en levende by i Midt-Troms er viktig for hele regionen.

– Det er 30.000 mennesker i Midt-Troms som Finnsnes er byen til — det forplikter, sier han.

Skulle ønske flere kom til Storgata

Fra årsskiftet vil Finnsnes Forum satse spesielt på gründere fra hele regionen.

– Vi ønsker å oppfordre både gårdeiere og folk som ønsker å se på mulighetene for å leie i sentrum, spesielt gründere, til å kontakte oss. Så hjelper vi med å tilrettelegge for en dialog om hva vi kan få til sammen.

Klesbutikken Feel Good Store på Finnsnes ligger tvers over gata for flere av de nakne butikkvinduene i Storgata.

– Det er ikke OK at det er så mange tomme lokaler. Som en av butikkene som bevisst har valgt å plassere oss utenfor kjøpesenterene så skulle vi ønske at flere var med for å skape liv i bysentrum, sier innehaver Britt Harland.

Harland sier de nå ser en trend i flere andre byer at det etableres flere butikker utenfor kjøpesenterene.

– Jo flere som gjør det jo mer aktivitet avler det. Og da blir det mer attraktivt å gå i sentrum. Aktivitet avler aktivitet, sier hun.

– For Finnsnes som by er det ikke tvil om at et levende sentrum er positivt. Når butikkvinduene viser mangfold så blir inntrykket av byen rett og slett finere. Så det er klart at vi ønsker at enda flere vil etablere seg i Storgata. Og vår erfaring er at folk kommer innom butikkene i Storgata bare butikkene er attraktive nok.

Harland sier det er viktig nå at alle spiller på lag for å få flere til Storgata.

– Kanskje må vi prøve å legge bedre til rette for de som vil etablere seg, men som kanskje er litt redd for å ta det store steget. Kanskje må for eksempel huseiere være flinke til å imøtekomme de kravene eventuelle leietakere måtte ha om kortsiktig leieavtaler og andre ting, sier hun.

NAKNE VINDU: I Storgata 19 og 20 er det totalt tre tomme lokaler som ligger på rekke og rad. Alle foto: Susanne Noreng Foto: Susanne Noreng
SKAL LEIE UT: Dette lokalet i Strandveien var opprinnelig satt av til heisrom da Ragnar Andersen og Sønner AS hadde tenkt å bygge ut leiligheter. På grunn av manglende interesse er planene skrinlagt og nå skal de heller leie ut butikklokalene som står tomme. Foto: Susanne Noreng
FLYTTER SNART INN: Søstrene Lund-gården skal etter planen ikke stå tom så lenge. Thaimatservice har inngått leieavtale og skal etter planen flytte og åpne opp restaurant der i løpet av desember. Foto: Susanne Noreng
ØNSKER MER AKTIVITET: Finnsnes Forum ønsker at flere etablerer seg i sentrum slik at Finnsnes får et levende bysentrum. Foto: Susanne Noreng