Astafjord barnevernstjeneste er en interkommunal tjeneste mellom kommunene Gratangen, Lavangen og Salangen. Salangen er vertskommune for tjenesten.

Fristbrudd i alle tre kommunene

Fylkesmannen har gjennomgått tjenestens første halvårsrapport i år. Det konkluderes med at fylkesmannen ser alvorlig på beskrevne lovbrudd som kommer fram i kommunenes egne rapporteringer. Gratangen kommune har rapportert om fristbrudd i 25 prosent av barnevernsundersøkelsene, Lavangen i 17 prosent og Salangen topper med 43 prosent fristbrudd i undersøkelsene, noe som er brudd på paragraf 4–3 i barnevernsloven.

Barnevernstjenesten skal gjennomgå meldinger innen en uke etter mottak. En undersøkelse skal gjennomføres innen tre måneder.

Barnevernleder Gunnhild Masterbakk sendte Folkebladet kortversjonen av tiltak som settes inn i Astafjord barneverntjeneste:

Hadde ikke nok ressurser

Administrasjonssjef Frode Skuggedal i Salangen kommune har en forklaring på hvorfor man i en periode ikke klarte å holde seg innenfor kravene i barnevernsloven.

– I starten av 2017 fikk vi en stor økning av barnevernssaker i K4-sammarbeidet der flere av disse var tyngre saker. Det har utløst et stort arbeid. Vi hadde ikke ressurser til å håndtere alt.

Derfor åpnet vi allerede i januar for økt ressurstilgang til barnevernstjenesten. Vi har tilført ekstra ressurser og fått inn flere saksbehandlere for å ta unna arbeidsmengden. Jeg har informert formannskap og kommunestyret løpende om utviklingen i tjenesten, sier Skuggedal.

Har etablert kontroll

– Styringsgruppa i K4-samarbeidet har også vært i møte med fylkesmann Bård Pedersen, her ble det ble gitt en orientering om situasjonen, sier Skuggedal.

– I tillegg har vi i forbindelse med budsjettprosessen foreslått å øke tjenesten permanent. I 2018 foreslår vi å øke med 1,6 årsverk. Vi har også satt inn andre tiltak som utarbeidelse av risiko og sårbarhetsanalyser samt ferdigstilling av internkontrollsystem. Dette i tillegg til økte ressurser til barnevernstjenesten. Vi har nå etablert kontroll med situasjonen, sier Skuggedal.

Oppfyller ikke krav i loven

Videre kommer det fram i brevet fra fylkesmannen at tjenesten ikke oppfyller fosterhjemsforskriftens krav til oppfølgingsbesøk for noen av barna som tjenesten har kontroll- og oppfølgingsansvar for. Det samme gjelder tilsynsbesøk hos flere barn som bor i fosterhjem i kommunene. Fylkesmann trekker fram at dette er brudd på barnevernsloven paragraf 7 og paragraf 8.

Astafjord barnevernstjeneste har også brudd på paragrafene 4–15 og 4–5 i loven fordi 6 av 26 barn mangler omsorgsplan og at 9 av 52 barn som har hjelpetiltak mangler tiltaksplan.

Fylkesmannen ber om en redegjørelse for hvilke tiltak tjenesten setter inn for å sikre fremtidig etterlevelse av lovpålagte oppgaver i barnevernstjenesten. Barnevernstjenesten har fått en frist til 30. november med å gi et svar.