[Rett på sak]

– Hvorfor vil Forsvaret legge ned et internasjonalt prisbelønnet senter, rektor Per Audun Bech?

– Fordi Forsvaret studiesenter ble en utfordring for Forsvaret Høgskole på grunn av den produksjonsformen vi hadde.

– Hva var problemet?

– Var det et problem?

– For meg er det helt uforståelig. Men de fikk ordre om å bli mer kostnadseffektiv og levere mer i henhold til Forsvarets operative behov, og valgte derfor å legge ned denne lille avdelingen på Bardufoss som het «Forsvarets studiesenter».

– Hva med dem selv, Forsvarets høgskole?

– På den tiden ble det avdekket at de hadde en student pr. ansatt. Ved BI er det for eksempel 62 studenter per vitenskapelig ansatt. Stortingets utdanningsmelding for Forsvaret ber om mer sivilt-militært samarbeid innen utdanning.

– Og hva gjorde de med det?

– Selv gjorde de lite, men Forsvarssjefen satte i gang et arbeid på bakgrunn av kompetansereformen. Det førte til at man fikk store endringer innen Forsvarets høgskole, slik at blant annet antallet ansatte og studenter kom mer i takt med det sivile utdanningssystemet.

– Men var det ikke det dere på Forsvarets studiesenter var?

– Jo, vi var en liten ledelse og administrasjon på fire personer som etter oppdrag fra Hæren gikk ut og skaffet utdanning gjennom sivile høyskoler for å dekke Hærens behov. Skoleringen var lagt opp og drevet av de sivile høyskolene i samarbeid med Forsvarets Studiesenter. Og det var nettopp dette vårt samarbeid med Handelshøyskolen BI som førte til at vi fikk en pris av EFMD.

– Og hva er EFMD?

– European Foundation for Management Development representerer et av de største internasjonale nettverkene innen lederutvikling i verden og er et viktig forum for informasjon, forskning, nettverksbygging og debatt om beste praksis i lederutdanning.

– Hva fikk dere pris for?

– I samarbeid med BI utarbeidet vi en masterstudium med spesialisering i sikkerhetsledelse og kulturforståelse. Det hele har utgangspunktet i 22. juli tragedien. Tematikken belyser hvordan Hæren har gått fram for å finne en løsning på systembruddet som ble plukket opp i det nasjonale sikkerhetsapparat etter angrepet den 22. juli.

– Hvem er involvert?

– Det er blant andre Forsvaret, Politiet, Statoil, Røde Kors, kommuner, forsikringsselskaper og noen andre bedrifter, sammen med Handelshøyskolen BI.

– Er det mange som har tatt denne mastergraden?

– Den første klassen var på 35 studenter og BI fortsetter nasjonalt med over 100 studenter.

– Tror du man ombestemmer seg etter dere fikk denne prisen?

– Nei, det tror jeg ikke.

– Føler du at dere går ned med flagget til topps?

– Ja, jeg føler at vi har fått en anerkjennelse for det som har vært oppdraget vårt i mange år. Vi har vært kostnadseffektive og hatt en høy kvalitet på det vi har levert til Forsvaret og vi har vist samarbeidsevne.

– Hvilke studier hadde dere ved Forsvaret studiesenter?

– Man starta i 1989 og jeg kom dit i 1990. Vi har hatt alt fra videregående skole, yrkesfaglige kurs til høyskole og universitetsfag. Vi starta med å formalisere utdanningen av saksbehandlere i Forsvaret, fra kurs til formell høyskoleutdanning. Det var Høgskolen i Harstad vi samarbeida med. Den gangen lå jo Distriktskommando Nord-Norge i Harstad.

– Andre eksempler?

– Generalmajor Odd Vincent Skjøstad ønsket å gi skadeoffiserene en miljøvernutdanning på universitetsnivå. Det fikk vi til i samarbeid med Universitetet i Bergen.

– Utdannet dere bare militære?

– Nei, vi hadde et sterkt samarbeid med det sivile samfunn. Vi har samarbeidet med sykepleierutdanning, vernepleierutdanning og lærerutdanning. Mange av elevene var partnere til befal på beordring.

– Mastegradsutdanning?

– Vi har hatt mastergradsutdanning innen økonomi, risiko og sikkerhet, ledelse og helse, miljø og sikkerhet for militære.

– Du har jobba i det sivile skoleverket også?

– Jeg jobba et og et halvt år på Finnsnes ungdomsskole, med Knut Melangen som rektor. Det var enn fantastisk tid, da lærte jeg mye. Det var midt i studietiden min, jeg tok meg fri i et og et halvt år.

– Men bortsett fra det, så har det bare vært Forsvaret?

– Ja, jeg har brukt all tid på dette og da er det desto tristere å bli lagt ned. Det har vært en fantastisk arbeidsplass og med masse flotte ledere. For å nevne en av de, vi hadde en fantastisk sjef og leder for voksenopplæringen fram til 2007, nemlig Alf Bjerknes. Han har gjort mye for Målselv kommune innenfor skole og idrett.

– Hvem er du?

– Jeg er født i Bergen i en befalsfamilie. Det betyr at jeg har flytta mye. Kom til Setermoen fire år gammel, første klasse i grunnskolen der, så flytta vi til Stavanger. Etter det tilbake til Nord-Norge, til Heggelia fra andre klasse på gymnaset. Siden har jeg vært i Nord-Norge. Studerte seks år ved Universitetet i Tromsø.

– Hobbyer?

– Friluftsliv.