Rådmann Hogne Eidissen kaster en ny brannfakkel inn i det fra før sv høye eiendomsskattebålet. For å få neste års budsjett i balanse vil rådmannen oppheve fritaket på eneboliger som er mindre enn fem år gamle. I dag nyter nyetablerere godt av denne klausulen i eiendomsskattereglene for Målselv.

Voldsomt bråk

Det skapte voldsom bråk da den nye takstvurderingen på eneboliger og fritidseiendommer kom. Taksvurderingen førte til at mange huseiere fikk voldsomme økninger i eiendomsskatten.

Det førte til at politikerne satte ned grensen til fem promille, men nå ser altså rådmannen seg nødt til å komme med forslaget om å oppheve fritaket til nyetablerene. Rådmannen mangler 2,2 millioner kroner på å få neste års budsjett i balansen.

Jobber med saken

Dette er en problemstilling politikerne i Målselv fint hadde klart seg uten. Gemyttene har langt fra lagt seg fra forrige eiendomsskattesjokk, og politikerne vil få store problemer med å forsvare rådmannens forslag hvis de ikke selv kommer med en annen løsning.

– Vi jobber med å se på hvilken innsparinger vi kan finne. Som kommunen har også huseiere budsjett å forholde seg til, og å få en ekstra utgiftsøkning på 10.-15.000 kroner går ikke an, sier leder i Målselv Arbeiderparti, Steffen Jakobsen.

Men samtidig er han smertelig klar over at politikerne må finne en løsning, og det raskt. I desember skal politikerne vedta neste års budsjett.

– Først og fremst må vi se om vi kan finne dekning på 2,2 millioner kroner for neste års budsjett, og så kan vi eventuelt se på om vi kanskje kan oppheve fritaket i løpet av neste år, sier Jakobsen.

Får problemer

– Vi får problemer med å følge rådmannen i denne saken. Det har noe med at vi har vedtatt fritaket. Da kan vi i hvert fall ikke ta det bort over natta. Vi jobber nå masse med å se på andre muligheter. Det er jo lagt inn en del nye tiltak og investeringer i budsjettet, og vi må se om det der er ting som kan endres eller utsettes slik at vi får neste års budsjett i balanse. I utgangspunktet er det galt å belaste nyetablerere, men samtidig må vi jo finne inndekning i budsjettet, sier Jakobsen.