Posisjonen i Lenvik, som består av Høyre, Frp, KrF og Sp, la frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan i Utvalg for oppvekst og kultur (UOK) og Utvalg for helse og omsorg (UHO) torsdag. Et av tiltakene grupperinga foreslår er å legge ned Øvre Hamna barnehage fra august 2018.

Utvalgsleder i UOK, Bjørn Richard Pedersen (Sp) forventer at forslaget vil skape støy.

– Dette er ikke noe vi ønsker å gjøre, men det påpekes gang på gang at vi drifter for mange barnehageplasser. Fra rådmannens side er det også repetert igjen og igjen at det er fullt mulig å redusere og få en mer effektiv drift tilpassa det som er behovet, sier Pedersen.

For øyeblikket er det en overkapasitet på vel 50 plasser i kommunens sentrumsbarnehager.

– Rådmannen har også opplyst om at barnetallet har gått litt ned, og ikke opp som enkelte påstår, sier Pedersen.

Fra før ligger Øvre Hamna barnehage inne på investeringsbudsjettet med seks millioner kroner til renovering. I forbindelse med nedleggingsforslaget er denne investeringsposten strøket.

Tidlig ute

Utvalgsleder Pedersen understreker at tallene som er lagt frem i forbindelse med posisjonens budsjettforslag ikke er kvalitetssikret ennå.

– Det er også grunnen til at vi er tidlig ute med å legge frem forslaget, slik at administrasjon og økonomisjef får anledning til å kvalitetssikre tallene frem til formannskapsmøtet 28. november, sier Pedersen.

Han mener også det er gunstig at et helhetlig budsjettforslag, og ikke et som er oppstykket og delt etter rammeområdene, er lagt frem til behandling i de tre utvalgene.

– Det gir en bedre totalitet på forslaget. Vi er også tidlig ute, men det skal man være med utvalgsmodellen. Det som er beklagelig er at opposisjonen ikke hadde noen ting å komme med, annet enn at de flagget at de vil bevare en masse. Det er imidlertid vanskelig når man ikke vet hvordan de har tenkt å få det til, noe som igjen gjør det vanskelig å finne frem til de gode løsninger i lag, poengterer Pedersen.

Glad for utnulling

I rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan ligger det inne et kutt på vel tre millioner kroner innen pleie og omsorg. Rådmannen uttalte sjøl at et slikt kutt grenser til det uforsvarlige da hun la frem forslaget. Per-Inge Søreng (KrF), som er leder av UHO, er derfor glad for at posisjonen i sitt budsjettforslag har klart å nulle ut kuttet.

– Vi tilfører det samme beløpet som var trukket ned på dette rammeområdet, og det er godt at vi kunne bli enige om det i den situasjonen vi er i, sier Søreng, som mener pleie- og omsorg de siste årene har blitt barbert såpass ned at det i dag er helt på grensen.

Posisjonen har også funnet rom til å etablere to nye driftstilskudd for fysioterapeuter som vedtatt tidligere i år.

– Vi tenker at det er kjempeviktig på grunn av helsebadet, sier Søreng.

Leder av Utvalg for oppvekst og kultur, Bjørn Richard Pedersen, forventer støy i forbindelse med nedleggingsforslaget. Foto: Maria Holm Simonsen
Per-Inge Søreng, som er leder av Utvalg for helse og omsorg, er glad for at posisjonen klarte å nulle ut et vanskelig kutt. Foto: Carina Hansen