Anna Danielsen er helt avhengig av rullestol. Det har hun vært i 10–11 år. Det ble feil på den elektriske rullestolen i starten av oktober og den ble sendt til Hjelpemiddelsentralen i Tromsø for reparasjon.

Klarer ikke lengre å fungere

Flere rundt Danielsen har purret på sentralen uten at det nytter. Dermed er Anna tvunget til å bruke den manuelle rullestolen og bruke egne krefter Hun forteller at det nå har gått så lang tid at hun er blitt svært sliten i kroppen.

– Det er veldig slitsomt når jeg skal over dørstokkene og bruke hendene for å komme meg fram. Jeg har fått så vondt i armene at de ikke er brukbare lengre. Og det går til nakken og hodet også. Det tyngste for meg er at jeg ikke lengre klarer å fungere hjemme, jeg er helt tom for krefter. Og jeg har aldri vært den som har gitt opp, jeg har alltid vært et stå på-menneske. Og jeg ønsker å kunne bo hjemme så lenge jeg kan. Men nå har jeg helt mista motet og gitt opp, sier hun.

– Da får jeg jo et helt annet liv, svarer hun.

– Prøver å være tålmodig

Danielsen forteller at det har vært mange problemer med de elektriske stolene hun har fått tidligere også.

– Ja, bare i sommer har jeg byttet ut tre stoler. Etter det jeg har hørt er disse stolene resirkulerte, de er bygget opp av gamle deler. Ett år slutta en stol å fungere i jula. Da vi kom til påske kom det en kar kjørende med stolen. Jeg prøver å være tålmodig, men det er veldig lenge å vente. Det virker ikke som de bryr seg ved Hjelpemiddelsentralen, sier hun.

Beklager at det har tatt tid

Folkebladet fikk tak i avdelingsdirektør Einar Bjørn ved Hjelpmiddelsentralen i Tromsø.

– Vi har fått melding om at stolen blir henta i morra. Vi prøvde å sende den med hurtigbåten i går, men de ville ikke ta den med siden brukeren ikke var med. Vi kan ikke gjøre stort annet enn å beklage at det har tatt tid, sier Bjørn.

– Alt kommer an på hvor mye vi må gjøre med stolene når vi får dem inn og om vi må vente på deler. Vi har ikke alt på lager bestandig. Slike ting kan forsinke prosessen en god del, sier han.

Krav om å gjenbruke

– Bruker dere gamle stoler?

– Vi gjenbruker stoler. Vanligvis skal de være gått over og være testet. Alt skal være i orden når vi leverer dem ut, sier Bjørn.

– Hun har byttet ut tre stoler bare sist sommer som ikke fungerte?

– Om hun har opplevd det er det ikke normalt. Da har hun vært veldig uheldig, noe jeg beklager, svarer Bjørn.

– Fortjener ikke denne dama å få en helt ny stol snart?

– Fortjener og fortjener, vi har et generelt krav om å gjenbruke. Og selv om vi gjør det skal de være i veldig god stand. Det skal ikke være slik at de blir plaga med utstyret. Bare unntaksvis er det feil på stolene, sier Bjørn.

Einar Bjørn (til venstre) forteller at rullestolen skal hentes til Dyrøy fredag. Til høyre: Tommy Sørensen. Foto: Jon Terje Eiterå