Det mener fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo er uakseptabelt.

Fylkesrådet skal onsdag 22. november avgi uttalelse til Kystverkets forslag til handlingsprogram fram mot 2029.

- Uakseptabelt

- Fylkestinget merker seg at Kystverket har foreslått et handlingsprogram hvor kystfylket Troms som er den raskest voksende sjømatregionen i landet står helt uten investeringsprosjekt for fiskerihavner i seksårsperioden mellom 2018 til 2023. Dette er uakseptabelt, skriver Ivar B. Prestbakmo i forslaget til høringsuttalelse, som han inviterer fylkesrådet til å vedta.

Videre skriver han:

- Svært kritisk

- Konsekvensen forsterkes ytterligere ved at det er innført seks-årige handlingsprogram. Manglende rammer til fiskerihavner spesielt for 2020-23 vil kunne få store konsekvenser hvis ansvaret overføres til regionen fra 2020 uten økonomiske rammer før 2023.

- Fylkeskommunen er svært kritisk til at det ikke er satt av midler til tiltak i Troms før 2023 og mener dette er uakseptabelt.

Konkrete budsjettposter

Når det gjelder konkrete innspill til Kystverkets budsjettposter, mener fylkesråd Prestbakmo følgende må trekkes fram i høringsuttalelsen:

  • Fiskerihavnprosjektene Engenes, Årviksand er ikke lagt inn for igangsetting av utbygging før i 2024-29. Disse prosjektene må få prioritet ut fra den helhetlige betydningen tiltakene.

  • Prosjektene «Molo Brensholmen» og «Molo Tromvik» som lå inne i gjeldende NTP må tas inn i handlingsplanperioden.

  • Rammen for fiskerihavntiltak i perioden 2018-23 må styrkes for å jamne ut forskjellen mellom periodene, og samtidig styrke fylkets muligheter for en aktiv satsing på fiskerihavner når ansvaret for fiskerihavner post 30 overføres fra 2020.

  • Farledsprosjekt innseiling Senjahopen må prioriteres for oppstart i 2018.

Begrenset mulighet til endringer

I saksframlegget bemerker fylkesråd Prestbakmo at uttalelsen til Kystverkets forslag til handlingsprogram 2018-29 ikke skal skal opp til ny politisk behandling, kun vurderes av Kystverket før endelig stadfesting 1.februar 2018.

– Det bemerkes at endringer gjennom uttalelsen er begrenset. Fokus i uttalelsen rettes mot å gi tydelige signaler og prioriteringer, heter det i saksframlegget til fylkesrådet fra Ivar B. Prestbakmo.

Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo stiller seg svært kritisk til Kystverkets forslag til handlingsprogram fram mot 2029, og ber fylkesrådet gjøre det samme. Foto: Rune Ottarsen