Det var i forrige uke at en bolig med landbrukseiendom i Sørdalen, utenfor Setermoen i Bardu, ble solgt et par millioner over prisantydningen. Megler og advokatfullmektig sier det er første gangen hun har opplevd at salget har vært så fravikende fra antydningen.

– Dette er et unntak og dette skjer så ikke veldig ofte, men årsaken er at mange var interessert i eiendommen og ble med på budrunden. Så ble den solgt til høystbydende, som endte på to millioner over takst, sier Francesca Vyvial i Advokatfirmaet Eriksen på Finnsnes til Folkebladet.

Taksten

Før budrunden var prisantydningen på 1,1 millioner kroner. Det høyeste budet etter budslutt var på 3,1 millioner.

– Jeg tror ikke taksten var for lav, men jeg har ikke så stor kunnskap når det spesifikt kommer til landbrukstakst. Det som mange ikke tenker over er at taksten er veiledende. Det ble jo en veldig lang budrunde som varte hele dagen. Jeg har solgt småbruk før og har derfor sett at det er en veldig stor interesse for slike eiendommer, sier Vyvial.

Det er flere bygg på eiendommen, men disse anses av mindre verdi. I tillegg grenser eiendommen til Barduelva, delt av hovedveien.

Gårdsdrøm

Eiendommen har en tomt på hele 4.360 dekar og i prospektet står det at fulldyrket jord er 75 dekar. Ellers er det et skogsareal på 1.635 dekar og med eiendommen hører rettigheter til både jakt og fiske.

Dette kombinert med at eiendommen ligger i et etablert landbruksområde, har nok hatt noe med salgsprisen å gjøre.

– Det virker som gårdsdrømmen er sterk i området, og på interesselisten var det cirka 50 personer som har lastet ned prospektet. Jeg hadde også et småbruk i Målselv som ble solgt før sommeren som gikk 650.000 kroner over takst, så det er nok eiendommen som er attraktiv i dette tilfellet. Det var fem personer som lenge var inne i budrunden, og så var det to stykker som var igjen på slutten, forteller megleren.

Attraktivt

– Dette var et salg med leieboer med på kjøpet. Vedkommende har en leiekontrakt som går et år frem i tid. I tillegg er det en annen som leier jorda. Så på papiret er eiendommen kanskje ikke så veldig attraktiv, men for de interesserte i denne runden hadde beliggenhet stor betydning og det gjorde eiendommen attraktiv, avslutter Vyvial.

Eiendommen i Bardu er på 4.360 dekar med både jakt og fiskerettigheter og ligger midt i et attraktivt område med landbrukseiendommer. Foto: Francesca Vyvial, Advokatkontoret Eriksen
Eiendomsmegler og advokatfullmektig Francesca Vyvial solgte eiendommen. Foto: Susanne Noreng
På eiendommen ligger det en bolig som i dag har en leiekontrakt på et år. I prospektet oppgis det at boligen har liten eller ingen verdi. Foto: Francesca Vyvial, Advokatkontoret Eriksen