Onsdag presenterte SalMar-konsernet tallene for tredje kvartal. De viser at konsernet hadde samlede driftsinntekter på 2,7 milliarder kroner i kvartalet, hvilket var opp fra 2,3 milliarder fra tilsvarende periode i fjor.

Det operasjonelle driftsresultatet for konsernet i perioden endte på 801,3 millioner, opp fra 576,3 millioner kroner året før.

47 prosent resultatgrad

Spesielt for oppdrettsvirksomheten i Nord-Norge går det godt. SalMar Nord, som har sin hovedbase på Finnsnes, solgte laks for 623 millioner kroner i tredje kvartal. Av dette ble det oppnådd et operasjonelt driftsresultat på 293 millioner kroner. Det gir en resultatgrad på 47 prosent.

– Det er sterke tall?

– Ja, det er sterke tall, og resultatet ble oppnådd til tross for nedgang i lakseprisen gjennom kvartalet. Vi kan ikke annet enn være fornøyd, sier administrende direktør Trond Williksen.

Dyktige ansatte

Han takker innsatsen fra dyktige ansatte både i nord og sør for resultatet. I tillegg trekker han fram at SalMar har god kostnadskontroll og en bedret biologisk situasjon.

– I Nord-Norge er den biologiske situasjonen god. Ikke for det; vi har utfordringer også her, men sammenlignet med segment Midt-Norge har vi en langt bedre situasjon i nord. Dette, kombinert med en dyktig driftsorganisasjon, har sørget for en høy produksjon på de generasjonene som er slaktet i kvartalet, sier Williksen.

SalMar Nord slaktet 10.800 tonn laks i tredje kvartal. Det er opp fra 6.200 tonn i samme periode i fjor.

Ved inngangen til kvartalet begynte lakseprisen å falle. Fra 65 kroner falt til den 50 kroner i midten av september, før den steg til 55 kroner ved utgangen av perioden.

Williksen viser til at dette er svingninger som er normalt, sett ut fra at utbudet har vært litt større i en periode.

Totalt for 2017 venter SalMar Nord et slaktevolum på rundt 48.000 tonn. Samlet slaktevolum for selskapet i 2016 var 45.200 tonn.

Så spørs det om SalMar Nord greier å slå fjorårets eventylige resultat. Da solgte selskapet laks for 2,8 milliarder kroner, og satt igjen med et driftsresultat på 1,5 milliarder. En resultatgrad på svimlende 52,9 prosent.

Administrerende direktør Trond Williksen er fornøyd med tallene for tredje kvartal. Her sammen med gründer Gustav Witzøe i Gjøvika. Foto: Stein Wilhelmsen