At politikerne i Dyrøy ville fjerne Sverdrup fra toppstillingen i kommunen har kostet svindyrt. Det gjenstår bare å se hvor kuttene kommer på andre områder for å finansiere sluttpakka til rådmannen.

Legger lokk på saken

I denne saken har politikerne tydeligvis bestemt seg for at begrunnelsene og meninger om avtalen med Sverdrup ikke skal ut i offentligheten. Ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) sa mandag at hun ikke ville kommentere bakgrunn for avtalen med Sverdrup.

Etter krav om innsyn fikk avisa avtalen med ett av punktene sladdet, innholdet var unntatt etter offentlighetslovens paragraf 13 første ledd, jf. FVL paragraf 13 nr. 1.

Folkebladet tok tirsdag kontakt med formannskapspolitiker Knut Arne Johansen i Felleslista for Dyrøy. Han ville heller ikke kommentere selve avtalen med Sverdrup.

– Vi er enige om at det er kun ordføreren som kommenterer avtalen. Formannskapet var enstemmig, det var en stor enighet i denne saken, sier Johansen.

Folkebladet var også i kontakt med andre politikere som ikke ønsket å gi kommentarer.

– Ikke fulgt opp av rådmann

– Men dette fører til svært høye administrasjonskostnader for Dyrøy kommune. Dobbel rådmannnslønn og lønn til tre nye kommunalsjefer. Hvor skal disse pengene hentes?

– Ved kommunalsjefstillingene var det forutsatt at de skulle finansieres innenfor gjeldende budsjett. Dette ble politisk vedtatt. Mange biter skulle på plass. En del av dette bildet er at det ikke ble fulgt opp fra rådmann som forutsatt, sier Johansen.

– Ekstra økonomisk belastning

– Nå jobber vi med budsjettet for de kommende årene, så dette vil legges fram. Vi mener dette skal gå i hop i løpet av året, men det er klart at det er ei ekstra økonomisk belastning for kommunen. Det er ikke til å stikke under stol, sier Johansen.

– Er du bekymra for kommuneøkonomien?

– Ja, det har vært tøft i flere år med å få et budsjettet til å gå i hop. Vi må vurdere strukturelle grep for å få ting på plass, svarer Johansen.

– Klarer kommunen å beholde alle ansatte neste år?

– Jeg skal ikke foregripe budsjettet for neste år. Men det ligger ingen varsler nå at vi ikke skal klare det, sier han.

Hever dobbel lønn fra januar

Det er avisa Bygdeposten som omtaler saken om at Sverdrup skal inn i jobb som personasjef i Modum kommune 22. januar. Her kommer det fram at hun skal bli sjef for 1.200 ansatte og skal inn i rådmannens ledergruppe.

Med sin gullkanta avtale fra Dyrøy kommune kan Sverdrup se lyst på økonomien det neste halvannet året. I avtalen med Dyrøy kommune er det nemlig ikke snakk om noen form for avkorting om hun begynner i ny jobb. Slik kan Sverdrup heve dobbel lønn helt fram til ut juni 2019.

Viser til ordføreren

Folkebladet tar kontakt med kommunestyrepolitiker Per Jensen (H) for å få hans syn på avtalen med Sverdrup.

– Denne saken er jo behandla i formannskapet. Derfor har jeg ikke så mye å tilføre, dette er det nok best at ordføreren svarer på, sier Per Jensen (H).

– Men dette dreier seg om mye penger for kommunen?

– Ja, pengene må jo hentes inn et sted og vil gå utover noe. Det jobbes jo med budsjettet i disse dager. Men det er klart at det er trasig at vi må bruke penger på en slik måte, sier Jensen.