Botnhamn-båten hadde fanget silda på Kvænangen.

- Det står mye sild på Kvænangen, og det er god tilgjengelighet, sier skipper Trond Berntsen om bord.

Mens hovedtyngden av sildefisket tidligere foregikk i i Kaldfjorden og Tromsø-området, begynte fiskerne i fjor å merke en endring i vandringsmønsteret.

Ny årsklasse

Endringen skjer parallelt med at den sterke 2004-årgangen av sild er i ferd med å fases ut av fisket, mens den ditto sterke 2013-årgangen kommer inn.

- Vi er spent på hvordan fisket vil utvikle seg med den nye årsklassen. Allerede i fjor så vi at det begynte å komme sild inn på Kvænangen, sier Berntsen.

Han og mannskapet har fire turer igjen før de er ferdig med årets sildekvote.

Norskehavet

Selv om silda står lett tilgjengelig på Kvænangen, planlegger Berntsen å legge neste tur ut i Norskehavet.

- Her, langt til havs, står det betydelige mengder av 2004-årsklassen. Det er langt å gå dit, og det er værutsatt. Fisket foregår 150-180 mil vest av Røst. Fra Senjahopen vil bruke halvannet døgn på å komme fram. Men silda her er større og bedre betalt.

Kaldfjorden

Per i dag er det ikke kommet sild inn på Kaldfjorden, slik det har vært vanlig tidligere på høstene. Men Berntsen utelukker ikke at 2004-årsklassen kan svinge innom. Hvis så skjer vil båter av «Lise Beate»s størrelse uansett være avskåret fra å fange sild på Kaldfjorden. Både Kaldfjorden og Bergsfjorden er stengt for sildesnurpere over 21 meter.

- Dette vedtaket er bygd på at noen har skapt et problem om at fiske og hvalsafari ikke kan eksistere parallelt. Det er en misforståelse, sier Trond Berntsen.

- Vi ligger godt an med å få tatt kvota, sier skipper Trond Berntsen. Foto: Vidar Bjørkli