Nå er en mann i 30-årene dømt til 40 dagers fengsel for grovt underslag.

Forholdet strekker seg tilbake til en periode fra januar 2014 til juni 2015 da mannen var ansatt og i perioder alene på jobb på bensinstasjonen. I disse periodene brukte grupper av ungdommer å henge på stasjonen, og ikke sjeldent fikk de gratis mat og drikke fra mannen. Da saken gikk for Senja tingrett forklarte ett vitne at han fikk hamburger, pølse og baguett uten å måtte betale, og at alle fikk det de spurte om. Også flere andre vitner bekreftet forholdet.

Som å slå på en bryter

Til tingretten var det kun lagt frem bruttoanalyser for å dokumentere underslaget, noe retten poengterer at er noe marginalt. Retten har likevel valgt å lytte til eier av stasjonen, som kunne fortelle om en merkbar endring etter at mannen sa opp.

«XXX forklarte at det i juni 2015 var som å slå på en bryter og at bruttoomsetningen ganske umiddelbart gikk opp med ti prosent da tiltalte sa opp, og at det har holdt seg der siden. Han kunne ikke se noen annen forklaring på endring i omsetningen enn tiltaltes opptreden», heter det i dommen.

Etter alle feilkilder er tatt i betraktning har Senja tingrett lagt til grunn at verdien på de underslåtte varene til over 100.000 kroner. Med det er underslaget å anse som grovt.

Lang saksbehandlingstid

I forbindelse med straffutmålinga har tingretten lagt vekt på lang saksbehandlingstid.

«Saksbehandlingstiden og den samlede liggetiden på minst 8,5 måneder kan ikke lastes tiltalte, er klart kritikkverdig og må komme tiltalte til gode», heter det i dommen.

Retten finner det riktig å sette straffen til fengsel i 40 dager, noe som er en tilleggsdom med et forelegg fra mars i år.

I anledning saken er også to vitner idømt rettergangsbot. Dette for ikke å ha møtt som vitner til oppsatt tid under hovedforhandlinga.

I dommen fremkommer det at begge vitnene hadde glemt av hovedforhandlinga, og at den ene lå og sov da han ble etterlyst. Det andre vitnet var på jobb i Tromsø.

«Vitnene har utvist en mangel på respekt for vitneplikten, som av hensyn til sakens opplysning må bli overholdt», konstateres det i dommen.