Det opplyser Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant for Høyre i en pressemelding.

Millioner

– Eksempelvis utgjør andelen for Harstad, Gratangen og Salangen kommuner hele 38,4 millioner. Troms fylkeskommune er det snakk om 42 millioner, sier han.

– Mange har etterlyst hva havbruksfondet vil bety for lokale ringvirkninger fra oppdrettsnæringen. Nå er dette klart og for oss i Troms som ligger i grønn sone betyr dette nærmere 180 millioner kroner til kommunene. Dette synes jeg er gledelig og bekrefter det vi hele tiden sa under valgkampen – vekst i oppdrettsnæringen skal få ytterligere lokale ringvirkninger, sier stortingsrepresentant Kristian Wilsgård (Frp).

Balanse

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen mener også dette viser at havbruksfondet gir at svært god balanse mellom ansvarlighet i næringen opp mot lokale ringvirkninger. Gudmundsen peker i denne sammenheng på at Troms som ligger i grønn sone og har kontroll på miljøspørsmålene får vokse, noe som gir ytterligere ringvirkninger.

– Nå har vi tidligere fått millioner fra konsesjoner. I tillegg sysselsetter oppdrettsnæringen mange både direkte og indirekte gjennom servicebedriftene. I tillegg er dette en lønnsom næring som gir mange skatteinntekter. Når Havbruksfondet nå kommer på toppen av dette viser man at gjennom en moderat og ansvarlig vekst har vi kunnet utvikle en viktig og stor næring langs kysten vår, kommenterer Gudmundsen.

Forutsigbar

Det nye trafikklyssystemet skal sikre forsvarlig og forutsigbar vekst i oppdrettsnæringen. Kysten er delt inn i tretten fargelagte soner. Fargen avgjør om oppdretterne i området får lov til å vokse. Troms ligger i grønn sone. Oppdretterne kan vokse gjennom å øke på tillatelser de allerede har, eller gjennom nye konsesjoner.

Dersom alle takker alle ja til tilbudet, kan det gi det offentlige inntekter på rundt 1 milliard kroner. Av dette vil 80 prosent gå til havbruksfondet. Det vil i så fall gi nesten 800 millioner til kommunene og fylkeskommunene. For Troms sin del utgjør dette nærmere 180 millioner. Forslaget som nå er på høring innebærer at aktører i grønne produksjonsområder får tilbud om å øke kapasiteten med to prosent på sine tillatelser.

Når aktørene har kjøpt veksten på 6 prosent i Troms vil inntektene til Havbruksfondet fordele seg slik;

Troms Fylkeskommune – ca. 42 mill.

  • Berg – ca. 10 mill.

  • Gratangen – ca. 5 mill.

  • Harstad – ca. 28,4 mill.

  • Lenvik – ca.15,5 mill.

  • Lyngen – ca.2,8 mill.

  • Nordreisa – ca. 6,5 mill.

  • Salangen – ca. 5 mill.

  • Skjervøy – ca. 29,6 mill.

  • Torsken – ca. 11,7 mill.

  • Tromsø – ca. 23,2 mill.