- Det er bittert, vi mener vi har fulgt loven til punkt og prikke

- Konkursen i Hamn Eiendom AS vil ikke ha noen betydning for driften i reiselivsanlegget Hamn i Senja og de øvrige selskapene i konsernet, understreker eier og styreleder Ole Henning Fredriksen til Folkebladet.

Hamn Eiendom sto for gjenoppbyggingen av Hamn i Senja etter brannen for over ti år siden. Gjenoppbyggingen var ferdig i 2010, og selskapet har siden da kun stått for utleie av hotellrom.

Konflikt med Skatteetaten

Helt siden gjenoppbyggingen har Hamn Eiendom vært i konflikt med Skatt nord vedrørende retten til fradrag for inngående merverdiavgift (moms) på oppbyggingen av hotellrommene ved reiselivsanlegget. Fradragsbeløpet er på syv millioner kroner.

Fredriksen sier i en pressemelding at hotellrommene ble bygget for hotell-formål på vanlig måte, og han mener at de da også har fradragsrett for inngående moms. Deler av hotellrommene ble finansiert med såkalt salg/tilbakeleie. Det vil si at folk kan kjøpe et hotell-rom for så leie det tilbake til driften i en tilbakeleieavtale. For dette får den som investerer i rommet en andel av leieinntekten i tillegg til rett til å disponere rommet i noen uker hvert år.

Egenbruk

Fredriksen sier denne egenbruken har utgjort i gjennomsnitt 1 prosent av året, og at hotellrommene i all hovedsak benyttes i den ordinære og avgiftspliktige virksomheten. De var derfor overbevist om at de hadde fradragsrett for inngående moms på oppbygginga. De hadde sågar også hjelp av en moms-advokat for å forsikre seg om at de gjorde alt riktig under oppbyggingen.

- Som følge av at salg/tilbakeleie ble valgt som finansieringsform har imidlertid Skatteetaten nektet slik fradragsrett, og etter nærmere ti års kamp mot skatteetaten kaster nå selskapet kortene, og begjærer oppbud i selskapet, sier Fredriksen.

Eier av Hamn Eiendom AS er selskapet IKO Eiendom AS, som vil måtte ta et tap på millionbeløp som følge av konkursen. Fredriksen sier tapet allerede er innarbeidet i selskapets regnskaper tidligere år, og at konkursen således heller ikke vil ha noe å si for dette selskapet.

- En kamp mot vindmøllen

Fredriksen sier til Folkebladet at det er bittert å måtte gi opp kampen, men at de nå må stoppe ressursbruken sin på saken og heller konsentrere seg om den positive utviklingen Hamn i Senja er i.

- Det hele har føltes som en kamp mot vindmøllen. Vår advokat sa det egentlig ganske godt; at dette er en typisk sak hvor man har rett men ikke får rett, sier Fredriksen.

- Det føles bittert i og med at man har fulgt loven til punkt og prikke og også har hatt advokat for å sørge for at man gjorde alt rett, sier Fredriksen.