Produksjonen ved sildefabrikken i Senjahopen kom i i gang 23. oktober – langt tidligere enn i fjor, da den startet opp 10.-12. november. Hittil i år har Nergård rukket å kjøpe og produsere rundt 2.000 tonn.

Dårlig vær

- Sildefisket i høst har gått i rykk og napp. Fisket foregår langt til havs — i Smutthavet — og flåten har vært mye hemmet av dårlig vær, sier daglig leder Henning Grande ved Nergård Sild.

Det at silda står så langt ut gjør at det stort sett bare er de største ringnotsnurperne som er i stand til å fange den.

Ifølge Grande er det en ulempe for Nergård-fabrikken at bare et fåtall av ringnotsnurperne byr ut fangsten så langt nord som til Senjahopen.

- Det finnes imidlertid noen hederlige unntak, men at så få gjør det, er uforståelig. Fra Smutthavet er det ikke lenger å gå til Senjahopen med fangsten enn til Egersund og Karmøy, sier Grande.

Sild ved kysten

Han håper nå at det skal bli mer trøkk i sildefisket inne ved kysten, slik at også kystnotflåten kommer seg i full drift.

– Det er kommet en del sild ved kysten, men her nord er den foreløpig veldig små på størrelse. Til uka er det imidlertid måne, og fiskerne har tro på at noe kan skje da. Voldsomt mye sild skal opp av havet før nyttår. Kvota er på hele 300.000 tonn. Til samme tid i fjor var den bare på 70.000 tonn, sier Henning Grande.

- Samtidig kan det bli ei utfordring for kystnotbåtene på mellom 21 og 30 meter. De er for små til å ta silda langt nede i havet. På den andre side er de avskåret fra å fiske silda inne på Kaldfjorden, sier Grande.