En revisjonsrapport over kommunens store innkjøp gjennom anbud de siste årene, ble det lagt fram for kommunestyret torsdag etter flere klager, særlig på anbudet over vintervedlikeholdet i fjor. Rapporten er et bestillingsverk fra kontrollutvalget.

Rykter

Etter at leder av kontrollutvalget Jon Rasdal Eliassen kortfattet la fram at han først via rykter hadde fått vite om at kommunen var innmeldt til Kofa (Kontrollutvalget for offentlige anskaffelser) og i tillegg står foran en rettsak etter anbud i fjor, gikk flere representanter på talerstolen og leverte kritikk mot den politiske ledelsen.

Kritikk

Viktor Andberg (Ap) uttrykte at med et innkjøpsreglement på plass, ville man unngått dette. – Det må nedfelles i reglementet at kontrollutvalget skal få informasjon i tvistesaker som dette og ikke få dette via ryktebørsen

Vet ikke

Rådmannen svarte på spørsmålet ved å si at informasjonen om meldingen til Kofa må ha gått til deres advokat og dermed ikke kommet dem for øret. Hvorfor revisjonen i rapporten ikke hadde fått denne informasjonen visste han ikke noe om.

Advokatmat

- Formannskapet har hele tida vært orientert i denne saken, sier ordfører Bernhardt Halvorsen og viser til at trøblet omkring brøyteanbudet i fjor er bakgrunnen for at politikerne ville ha den på bordet.

– Nå er det juristene som styrer saken, sier ordføreren men etter at rettssaken begynner, kan vi si mer. Sånn er verden blitt, at når noen gir inn et anbud, så har de en advokat i bakhanda. Jeg tror at dette bare er begynnelsen, sier ordføreren og viser til flere større anskaffelser som står for døren. Med andre ord er dette noe kommunen kan vente seg mer av i fremtiden.

Etter forslag fra kontrollutvalgets leder Jon Rasdal Eliassen, tok de til etterretning rapporten fra revisjonen. I tillegg fikk han med seg alle i et tillegg om at kommunen nå er innmeldt for Kofa og at det er bebudet en rettsak.

Kontrollutvalgets leder Jon Rasdal Eliassen innrømmet på talerstolen at han fikk informasjon om meldingen til Kofa og en forestående rettsak nylig via rykter. Foto: Ulf Antonsen
- Sånn skal det ikke være, sier Eva Christensen om at vesentlig informasjon ikke tilflyter politikerne. Foto: Ulf Antonsen