Det var etter oppslag i Folkebladet 12. juli i år at Arbeidstilsynet gikk inn i saken. Der kom det fram at inneklimaproblemene ført til tretthet/uopplagthet, tørre slimhinner, tørre lepper og øyne samt hodepine både hos pasienter og ansatte.

Nødvendig med tiltak

– Arbeidstilsynets konklusjon er at det er nødvendig med tiltak for å sikre et fullt forsvarlig inneklima på hele sykehjemmet, skriver tilsynsleder John Arve Skarstad og seniorrådgiver Jon Helge Vaeng i Arbeidstilsynet.

Pålegges samarbeid

Arbeidstilsynet vil også pålegge ledelsen at tiltakene utarbeides i samarbeid med verneombud/ansattes representant. Det betyr at kommunen innen fristen må gi tilsynet oversikt over gjennomførte tiltak og beskrivelse av hvordan verneombud/ansattes representant har medvirket.

Avvikssystem fungerte ikke

Tilsynet viser til bestemmelser i arbeidsmiljøloven og vurderer det slik at kommunens avviksystem ikke har fungert i henhold til intensjonene i loven. Men Arbeidstilsynet velger likevel ikke følge dette opp med pålegg fordi kommunen som et ledd i innføring- og opplæring i nytt HMS-system som vil ha fokus på avviksbehandling.