Det var over en periode på vel tre år at kvinna forledet Nav til å utbetale 141.000 kroner mer i uførepensjon til henne enn hun hadde krav på. Dette ved at hun sendte inn uriktige opplysninger om ektemannens inntekt, og heller ikke informerte Nav ektemannens inntektsøkning.

For dette ble kvinna tiltalt etter straffelovens paragrefer som gjelder grovt bedrageri og falsk forklaring. Da saken gikk for Senja tingrett nylig, erkjente hun seg skyldig.

Vegring for post og dokumenter

I retten forklarte kvinna, som er i 40-årene, at hun ikke forstod at hennes ektefelles inntekt hadde betydning for hennes personlige trygdeutbetaling. Hun opplyste også at hun, som en følge av sterk vegring for post og dokumenter, ikke leste mer enn den første siden av brevene hun fikk fra Nav, og noen ganger kun overskrifta. Derfor hadde hun heller ikke fått med seg at ektefellens inntekt hadde betydning for stønaden hennes.

Senja tingrett utelukker ikke at kvinna har uttalt seg sant, spesielt med tanke på at hun forklarte seg konsist om ståa ved flere anledninger. Retten vil derfor ikke konkludere med at kvinna utførte Nav-bedrageriet forsettlig og med vinnings hensikt.

Retten konstaterer likevel at kvinna har opptrådt grovt uaktsomt, og at hun burde forstått at hennes ektefelles inntekt hadde betydning for hennes pensjon, samt barnetillegg. Uaktsomheten til tross, så mener retten også at bedrageriet er grovt.

Samfunnsstraff

I forbindelse med straffutmålinga påpeker retten at trygdebedrageri i et samfunnsperspektiv anses som en så alvorlig form for kriminalitet at allmennpreventive hensyn skal tillegges særlig stor vekt. Grove overtredelser, også de grovt uaktsomme, skal normalt sett resultere i en ubetinget fengselsstraff. I dette tilfellet finner det imidlertid riktig å sette straffen til 30 dagers samfunnsstraff, noe som begrunnes med den lange saksbehandlingatiden saken har hatt.

Kvinna må i tillegg betale Nav erstatning for den delen av kravet som er foreldet, knappe 28.000 kroner.