20 år gamle Thomas Vangen fra Bardu mistet livet i den tragiske ulykka som fant sted i fjor sommer på Artillerisletta på Setermoen.

Nylig måtte ulykkessjåføren, som var god venn med avdøde, stille i Senja tingrett og svare for tre tiltalepunkter knytta til ulykka, blant annet det å «uaktsomt å ha forvoldt en annens død». Mannen erkjente seg skyldig etter alle tre tiltalepunktene.

Ulykka fant sted seint på kvelden 19. juli i fjor. Været var pent og veien var både tørr og fin. De to kompisene var ute og kjørte i området rundt Setermoen. Det var da de kjørte etter en grusvei ved siden av Artillerisletta, omlag 700 meter før Setermoen, at ulykka fant sted.

Mistet kontrollen

Sjåføren holdt for høy hastighet og mistet kontrollen over kjøretøyet. Slengen som først oppstod klarte han delvis å rette opp, men kontraslengen som kom deretter klarte han ikke å kontrollere. Bilen veltet over, gjorde flere rundtkast og landet til slutt på taket. Som en følge av skadene Vangen pådro seg i ulykka stod ikke livet til å redde.

På ulykkesstedet ble det av en krimtekniker raskt konstatert at årsaken til utforkjøringa var altfor høy fart. En sakkyndig anslo gjennom en matematisk beregning at kjøretøyet må ha hatt en fart på minst 112 kilometer i timen da ulykka fant sted. Fartsgrensa på strekninga er 50 kilometer i timen.

«Grovt uaktsomt»

På grunn av muligheten for feilkilder i den matematiske begreninga har retten justert ned og forholdt seg til at farta minst måtte ha vært 100 kilometer i timen. Med bakgrunn i den høye farta konstaterer Senja tingrett at mannen opptrådte «grovt uaktsomt».

«Etter forholdene på stedet fremstår dette som klart for høy hastighet med tanke på at tiltalte også var på tur inn i en sving».

Sprikende rettspraksis

Retten konkluderer også med at dødsfallet kom som en følge av ulykkessjåførens uaktsomhet.

I forbindelse med straffutmålinga har retten i formildende retning lagt vekt på ulykkessjåførens uforbeholdne tilståelse. Selv om tilståelsen ikke har hatt avgjørende betydning for etterforskninga av forholdet, peker tingretten på at mannens skylderkjennelse likevel vil være av betydning for de etterlatte som mistet sønnen sin.

Aktor la ned påstand om fengsel i ett og et halvt år. Retten mener dette er for strengt, og har justert straffen ned til seks måneders fengsel. Dog påpekes det i dommen at retten har vært i betydelig tvil om straffutmålinga ettersom det foreligger til dels sprikende rettspraksis på dette området.

I tillegg til fengselsstraffen må ulykkessjåføren betale foreldrene til avdøde 125.000 kroner hver i oppreisningserstatning. Han er også fradømt retten til førerkortet i fire år.