«Hva skjer med vedmaskinen i rådmannens hage? Skal den selges på rot eller er den grodd fast?», spurte Frp-politiker Werner Enoksen i Berg kommunestyre i forrige uke.

Det var ikke første gangen han stilte spørsmål om vedmaskinen i Berg-rådmann Tore-Jan Gjerpes hage.

– Nei, jeg har har tatt opp spørsmålet på samtlige kommunestyremøter siden i vår, sier Enoksen til Folkebladet.

Bakgrunnen for at han er så interessert i vedmaskinen er at maskinen er kjøpt inn med midler som Berg kommune har fått fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

– Vi har fått vite at vedmaskinen er kjøpt inn for å få igang et vedprosjekt med flyktningene, noe som er vel og bra. Problemet er bare at dette prosjektet aldri har kommet igang, mens vedmaskinen fortsatt står i rådmannens hage, sier Enoksen.

Skuffet og irritabel

I kommunestyret i forrige uke, da Gjerpe svarte på Enoksens spørsmål, forklarte han at vedprosjektet ennå ikke er igang.

– Jeg er ganske skuffet og irritabel fordi vi ikke har klart å få liv i vedprosjektet, uttalte rådmannen.

Han forklarte hvordan man i utgangspunktet tenkte å få til et vedprosjekt retta mot flyktninger i samråd med Berg Vekst, uten å lykkes. Lyktes gjorde det heller ikke da det ble forhandlet om å kjøre prosjektet gjennom en annen bedrift i kommunen.

– I mellomtida ble det kjøpt en vedmaskin, og denne skulle parkeres hos meg de første dagene fordi jeg kan tilby opplæring om hvordan man bruker maskinen, sa Gjerpe, som forklarte at han kunne drive opplæring i bruk av vedmaskinen nokså effektivt.

Av de 500.000 kronene Berg kommune fikk fra Imdi til vedprosjektet, er vel 50.000 kroner brukt til innkjøp av vedmaskinen. Ståa nå er at tilskuddsbeløpet er tilbakebetalt foruten beløpet som ble brukt på maskinen.

– Imdi sa først at det var greit og at de ikke skulle ha pengene tilbake, men i etterkant har de forlangt å få også beløpet som ble brukt på vedmaskinen tilbakebetalt, sa Gjerpe.

Til kommunestyret understreket han at han ikke har noen spesiell interesse av å ha vedmaskinen stående på hans eiendom.

– Jeg fikk kappet litt ved med den, som jeg skal fyre med til vinteren, men vedmaskinen ble altså plassert der fordi jeg skulle ta opplæringa gratis.

– Bare tøv

Til Folkebladet legger ikke Gjerpe skjul på at han synes det er tull med avisskriverier om vedmaskinen i hagen hans.

– Det er bare tøv, for å si det rett ut, sier han.

Han viser for øvrig til svaret han ga til Enoksen i kommunestyret.

– Blir det noe av vedprosjektet?

– Ja, det skal komme igang, og har bare vært utsatt flere ganger av ulike årsaker. I mellomtiden har vedmaskinen vært lagret hos meg – det er ikke mer simsalabim enn det. At Enoksen bruker dette for å få personlig oppmerksomhet får være hans sak, mener rådmannen.

Werner Enoksen på sin side legger ikke skjul på at han har tatt opp saken gjentatte ganger fordi han synes den er hull i hodet.

– Man renner jo ikke til og kjøper en vedmaskin uten at prosjektet er i boks først, men det har man tydeligvis gjort her. Vedmaskinen har stått i hagen til rådmannen ganske lenge, poengterer Enoksen.

Selv om det ikke er snakk om det store pengebeløpet, mener han også at Berg kommune risikerer å gå på en smell med vedmaskinen.

– Må vi selge vedmaskinen for mindre enn det vi ga for den, så koster det oss, og for å si det sånn så har vi nok å bruke penger på enn på ved til rådmannen.

Werner Enoksen (Frp) mener at hele greia høres helt på kanten ut. Foto: Folkebladet
Rådmann Tore-Jan Gjerpe mener det er bare tull og tøv å lage avisskriverier om vedmaskinen. Foto: Amund Hansen