Elev Else Fredrikke Prestbakmo er en av elevene ved skolen som arrangerte klesbyttedag torsdag kveld.

– Morsomt å kunne bidra

– Modellen er fra Naturvernforbundet. Grunnen til at jeg engasjerer meg er at jeg personlig synes det er morsomt å bidra med noe som er bra for miljøet. Og det kan vi gjøre på en enkel, morsom og sosial måte. Derfor hadde jeg lyst til å være med, sier hun.

– Er «bruk og kast» noe dere ungdommer er opptatt av?

– I den gjengen jeg er med i har vi nok ikke en kultur for å være så miljøvennlig på den måten, svarer hun.

– Men jeg bruker ikke kaste klær, det blir levert til Fretex eller gir det videre til yngre venner, fortsetter hun.

– Plastposen er vel et godt eksempel?

– Ja, det er det, min familie tar aldri mot plastposer i butikken, vi har alltid med handlenett, sier hun.

– Er du fornøyd med oppmøte i kveld?

– Det er definitivt potensialet for flere her, ler hun.

– Men jeg er uansett glad for noen tar seg tid til å komme, avslutter Else Fredrikke.

- Enkelt, morsomt og bra for miljøet - se video her.

I fjor starta Nautvernforbundet med å arrangere klesbyttedager. Det ble en kjempesuksess med over 60 arrangementer og mer enn 15.000 byttede plagg. Hvis man legger til grunn at de byttede plaggene erstattet et nykjøp ga det en miljøbesparelse tilvarende 14 tonn kjemikalier, 76 tonn CO, og 76,6 millioner liter vann. I år var den store klesbyttedagen 1. april. Da var det klesbyttearrangement over hele landet.

Handler om bærekraft

Det har skjedd mye annet også på skolen denne uka. Prosjektleder og lektor Elina Maria Sundstrøm forteller litt om det.

– I år handler den internasjonale uka om bærekraft. Og det har handlet om inkludering, vi er jo en skole med elever med mange ulike nasjonaliteter. Vi har også jobba mye med det. Vi starta uka med at foredragsholdere kom på besøk. Blant annet kom Cameron Davis på besøk for å snakke om flyktningsituasjonen, sier hun.

Fokus på det positive

Klassene ble blandet på tvers av trinn og kulturbakgrunn.

– Og vi har hatt OD-komiteen på besøk. Tirsdag så vi på film, en dokumentar som handlet om klimautfordringer og klimapolitikk. Og vi har hatt språkkafé. Naturvernforbundet har også vært her og hatt foredrag. Elevene har vært med på mange aktiviteter der det ligger en tanke om bærekraft bak. Vi har for eksempel laget egne handlenett, vi har hatt kurs om både samisk og arabisk kultur og vi har spilt fotball og mye mer, forteller hun.

– Hvor bevisst mener du elevene er på miljøvern og bærekraft?

– De er nok bevisst, men det er det om det går videre. Derfor har vi fokus på hva vi kan gjøre. Istedenfor å ha foredrag på alt det dystre prøver vi å ha fokus på det positive, hva vi kan gjøre. Det er klesbyttedagen et eksempel på, svarer hun.

Det må også nevnes at skolen arbeider med å fylle et høyt finertårn med omkring en million perler der alle på skolen er med, noen lager små bilder med personlig vri, andre lager større bilder med tekst eller logo som de ønsker å dekorere tårnet med. Tårnet er finansiert med premien fra da skolen vant Benjaminprisen. Resultatet blir et mylder av farger, tekst og symboler, og et eller annet sted på tårnet finner «de perlende» sitt eget avtrykk.

bærenett: Her viser prosjektleder Elina Maria Sundstrøm fram bærenett som elevene ved skolen har laget som skal erstatte plastposen. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka
utstillinger: I flere av klasserommene var det utstilt ulike ting som hadde å gjøre med elevenes hjemland. Foto: Inger Kristin Hognestad Foto: Inger Kristin Hognestad