Elevundersøkelsen som elevene fra 7 til 10.trinn deltar på årlig skal vise hvor mye mobbing elevene opplever. Til tross for bedring i tallene, opplever grunnskolen fremdeles at for mange av elevene på skolen blir mobbet.

– Blir en elev mobbet, er det en for mye. Dette tar vi svært alvorlig og dette må vi ta tak i. Med tre barn som har gått på skolen er jeg kjent med dette. Jeg tror vi foreldre har et stort ansvar og kan bidra stort inn i denne problematikken, sier Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap) til Folkebladet.

Bidra

Ifølge statistikken svarer 7,5 prosent av elevene på 7. trinn og 11,1 prosent av elevene på 10. trinn at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere.

– Vi må ha et system som fanger opp dette. Alle må bidra, lærere, elever, assistenter, og foreldre. Hvordan kan vi bedre samarbeidet og holde fokuset på å få redusert tallet på mobbing, sier ordføreren videre.

Skoler

I Sørreisa er det to småtrinnsskoler, i Gottesjord og Skøelv. Når disse elevene begynner i femte klasse flyttes de over til sentralskolen som er lokalisert i sentrum av Sørreisa.

– Når elevene kommer sammen i en ny klasse, er det ikke alltid at denne flyttingen oppleves som vellykket. Det kan være en utfordring, men nå er vi godt i gang med arbeidet på en ny sentralskole som skal inneholde alle klassetrinn, informerer Nordahl.

Kvalifiserte lærere

Sørreisa kommune har over tid hatt en godt kvalifisert lærerstab, hvor mer enn 97 prosent av undervisningen har vært gitt av lærere godkjent utdanning for det trinnet de underviser på. Men de to siste årene har andelen undervisning gitt av godkjent undervisningspersonale gått betydelig ned.

– Vi ser at det med å rekruttere fagpersoner og lærere med godkjent utdanning er et problem. Der sliter vi alle i Midt-Troms, slik jeg har oppfattet det. Derfor er det viktig at vi nå får et desentralisert tilbud på studiesentret på Finnsnes, sier Nordahl.

Noe som viser seg å være en positiv opptur i tilstandsrapporten er at Sørreisa har hatt en positiv utvikling på de nasjonale prøvene de siste årene.

– Dette viser at systematisk arbeid lønner seg, Sørreisa har hatt fokus på basisfagene som lesing og skriving. Dette gjør at vi scorer bedre og blir bedre. Det er gledelig å se at denne satsingen vi legger til grunn lykkes. Det er selvfølgelig mange faktorer som spiller inn, men at vi begynner å se det går oppover på nasjonale prøver er gledelig, avslutter Nordahl.

I tilstandsrapporten påpekes det at andelen elever på laveste mestringsnivå har gått ned de siste årene samtidig som flere elever ligger på høyeste mestringsnivå.

Det har ikke lyktes Folkebladet å få en kommentar fra rektor Carina Borch på Sørreisa Sentralskole.

ANSVAR: Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap) sier foreldre, sammen med lærere og elever har et stort ansvar. Foto: Carina Hansen Foto: Carina Hansen