Rådmannen i Lenvik la tirsdag frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan for årene 2018-2021, og orienterte samtidig om den dystre økonomiske situasjonen kommunen befinner seg i. Budsjettutfordringa for det kommende året er på vel 14 millioner kroner, og dersom det ikke tas grep vil denne øke til mer enn 34 millioner kroner i 2021.

–  Det ligger ikke inne, men vi har gjort rede for mulighetene som ligger i økning av eiendomsskatten. Denne er på 12 millioner kroner i 2018, sier rådmann Margrethe Hagerupsen til Folkebladet.

Per i dag er satsen på eiendomsskatten i Lenvik på fire promille for private boliger mens den er 4,5 promille for næringseiendommer.

– Totalt uaktuelt

– For Frp er det totalt uaktuelt å øke eiendomsskatten. Vi har også en samarbeidsavtale med Høyre, Sp og KrF om at denne skatten ikke skal økes, en avtale jeg sterkt går ut ifra at også de andre partiene står ved, understreker Sandberg.

Bygg og barnehage

Frp-politikeren peker på en rekke andre ting som bør ses på før man rokker ved eiendomsskatten, blant annet den omfangsrike lista over bygg som Lenvik kommune sitter på. De to sentrumsbarnehagene på Finnsnes, som i fjor ble berget ble berget i siste liten, er at annet moment hun peker på.

– Ligger det an til en ny runde om Berglia og Øvre Hamna barnehage?

- La meg si det sånn at når vi nå skal gå gjennom alt og snu hver en stein, så blir også det løftet opp. Vi er nødt til det, og det må folk forstå.

Pose og sekk-politikk

Varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp) nevner også de to sentrumsbarnehagene.

- Det var jo flertall for å legge ned en barnehage, men så sprakk Høyre. Resultatet i dag er at vi har tett på 80 ledige barnehageplasser på Finnsnes, og at vi har stengt ned en stor del av den aller nyeste barnehagen vår, sier Alfredsen.

Han viser med det til Skogen barnehage.

– Mener du at det må en ny runde til og vurderes nedlegging?

– Det jeg prøver å si er at politikerne i Lenvik ikke kan fortsette på den måten som vi har gjort. Vi er nødt til å ta grep, for vi kan ikke fortsette med denne pose og sekk-politikken, poengterer Sp-politikeren.

Alfredsen roser for øvrig arbeidet som rådmannen og administrasjonen har lagt ned i forslaget til budsjett- og økonomiplan. Han tror også at det er dette forslaget, som ikke involverer nedlegging av noen barnehager, som stort sett blir fasiten når budsjett og økonomiplan skal vedtas i desember.

Varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp) roser rådmann og administrasjon for et grundig og godt arbeid med forslaget til budsjett og økonomiplan. Foto: Maria Holm Simonsen