Selv om Heimdal er kritisk til mye av det som står i landmaktutredningen (LMU), så mener han at utfra dagens forsvarsbudsjett så har utredningen riktig innretning.

Farbar vei

Styrker

Heimdal ramser opp flere punkter han mener styrker LMU:

– Videreutvikling av Brigade Nords samvirkesystem, nytt artilleri, kampluftvern, tre mekaniserte manøverbataljoner, kavaleribataljon i Porsanger og ledelse i Finnmark, nye stridsvogner, bevaring av Telemark bataljon på dagens nivå, stor vekt på allmen verneplikt med bedret innretning, bevaring av alle HV-distriktene og modernisering av HV, aktiv reserve, økt alliert samtrening.

Svakheter

Samtidig mener han LMU har sine klare svakheter:

– Flytting av 339-skvadronen, manglende forståelse for Hærens helikopterbehov, 2. bataljon med mobiliseringsdisponert personell, utsettelse av investeringer i stridsvogner, ikke rakettartilleri, ikke realisering av Hovedredningssentralen i Troms, redusert heimevern og lav utholdenhet (bare en brigade).

– Jeg mener vi bør støtte strukturen og den retningen Prop 2S legger opp til, men 339-skvadronen må videreføres samtidig som 720-skvadronen på Rygge bør gjenopprettes med Bell 412 på begge steder, sier Heimdal.

Med andre ord tar han til ordet for en delt løsning mellom Bardufoss og Rygge, slik det var før langtidsplanen for Forsvaret kom.