Reaksjonen kommer på bakgrunn av debattprogrammet Politisk kvarter på NRK på mandag. I debatten mellom en av Høyres medlemmer i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Michael Tetzchner, leder av samme komiteen, Anniken Huitfeldt (Ap) og Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, kalte han kampen for helikoptrene på Bardufoss for «amatørsynspunkter» og «politisk spill».

Klokskap

– Jeg reagerer på arrogansen. Tetzchner argumenterte på en måte som gir inntrykk av at han ikke har peiling på hva han snakker om. Her sitter regjeringen uten flertall på Stortinget med en arrogansen som savner sidestykke. Skal Høyre få flertall for landmakten må partiet utvise langt større klokskap enn det. Partiet må konsentrere seg om å jobbe for å få på plass en landmakt. Det er faktisk regjeringens jobb å gjøre. Her virker det som om Tetzchner er kastet inn i en diskusjon uten å ha satt seg inn i saken. Jeg anbefaler han å ta en runde med forsvarsfolkene i nord, sier Myrseth.

Myrseth mener at skal Høyre lede an i forhandlingene så må denne typen retorikk bort.

– Høyre bør i stedet ha respekt for at andre partier har ulike synspunkter, sier hun.

Senterpartiet vil ha an forsvarsallianse mellom partiene i opposisjon, men Myrseth mener Sp ikke trenger en allianse.

– Det er bare å sette seg ned ved bordet å bli enige i hva vi er enig og uenige om. Når det gjelder helikoptervirksomhet på Bardufoss så er vi enige , sier Myrseth.

Taushet

Hun er overrasket over den tausheten hun mener KrF og Venstre har utvist i forsvarsdebatten etter valgkampen.

– Ja, iallefall i vårt fylke. Nå må de tone flagg slik at vi får regjeringspartiene til å snu i helikoptersaken. Det vil være veldig bra, men noe som burde vært gjort for et år siden. Nå er det på tide å få lukket en del prosesser, sier Myrseth.

Skal man tolke diskusjonen i Politisk kvarter på NRK, så er Ap klar på at det skal være helikopter i nord. Huitfeldt kunne tolkes til hen at Ap ønsker en delt løsning mellom Rygge og Bardufoss.