[Rett på sak]

- Hva er ditt største salg, Ivar Jensaas?

- Det største salget var på slutten av 70 tallet. Da hadde jeg leverandøren av de elektroniske orglene på besøk. Vi hadde fastsatt en dato til demonstrasjon av orgler på Finnsnes og dagen etter på Bardufoss. Jeg hadde bedt kunder som hadde vist interesse tidligere i måneden om å vente til de to datoene. Det gjorde de og resultatet for de to dagene ble faktisk 26 orgler. Leverandøren var mektig imponert!

- Men det var ikke din største ordre?

- Når begynte du å spille?

- Vi bodde på Gibostad og fra jeg var 10 – 11 år var jeg borte på landbruksskolen og fikk lov til å spille hos de som hadde trekkspill. Så jeg er selvlært. Da jeg var 12 år fikk jeg et trekkspill i julegave.

- Og så?

- Da begynte jeg å underholde i 4 H klubben på landbruksskolen og på begynnelsen av 60 tallet, da jeg var 15 - 16 år begynte jeg å spille til dans. Da var jeg alene og noen ganger hadde jeg også gitar med meg. Første gangen var på sanitetsforeningens sammenkomst og da fikk jeg 40 kroner for spillejobben.

- Men det ble flere engasjementer?

- Ja, de gjorde det. Jeg spilte i Laukvika, Botnhamn og i Rødbergshamn. Men da var honoraret steget til hele 60 kroner.

- Gikk ikke du på musikkskole på Trondenes?

- Ja, det gjorde jeg. Det var en musikklinje der, men det skoleoppholdet var ikke noe særlig vellykket. Læreren var gira på noter, men det var ikke jeg da.

- Når begynte du med butikk?

- Jeg fikk en telefon fra Palmer Kvistad om jeg ikke kunne starte musikkavdeling i deres jernvareforretning.

- Og det gjorde du?

- Ja, det gjorde jeg og det var i 1971. Der var jeg til jeg starta min egen butikk i 1974. Osvald Kjær kom innom en dag og fortalte at han hadde ledige lokaler i nybygget sitt og da slo jeg til.

- Og da hadde du fått familie og var fullt opptatt med husbygging?

- Jeg ble gift med Hjørdis og vi fikk tre barn sammen. Da jeg skulle starte butikken var jeg i full gang med å bygge hus i Laksfjorden. Det hadde jeg fått husbanklån til. For å kunne starte forretningen måtte jeg låne 60.000 kroner og det kausjonerte familien for. Det var mye penger den gangen, men butikken gikk godt fra dag en.

- Og så flytta du butikken?

- Trygdekassen averterte det gamle trygdekassebygget i Ringveien til salgs. Der kunne jeg få den plassen jeg etter hvert trengte, så jeg kjøpte det og flytta dit i 1980.

- Hadde ikke du butikk i Narvik også?

- Jeg etablerte meg der i 1981 og var der i et og et halvt år, men trakk meg ut da det ikke var noe særlig marked der.

- Når åpna du i Tromsø?

- Der åpna jeg i 1989,men forsatte med butikken på Finnsnes til 2010.

- Og nå skal du legge ned i Tromsø også?

- Jeg har planer om å gjøre det, men har ikke riktig bestemt meg for når.

- Salget av instrumenter har dalt?

- Det har det gjort over hele verden. Ungdommen i dag orker ikke å lære å spille, de har all den musikken de ønsker i ørene og sin egen musikk lager de på PC-en.

- Er det netthandelen som har overtatt?

- Ja, netthandelen har overtatt svært mye. Jeg vil anslå at i dag skjer 50 – 60 prosent av instrumenthandelen på nett.

- Har du spilt i mange band?

- Jeg har spilt i to – tre band, men jeg har hoppa inn i flere. Det første bandet var Bror Dahls kvartett i Tromsø. Det var Bror Dahl på saksofon, Tore Rønne på trommer og Kjell Svendsen på kontrabass.

- Men du har spilt i flere band?

- Paul Lorentsen, Kjell Rydning, Raymond Lind, Roger Thomassen og jeg hadde et band som het Skjegg og bacon, og vi spilte blant annet på Bondeheimen.

- Og?

-I 1985 hadde vi Ivar Jensaas kvintett. Det var Tore og Raymond Lind, Steinar Antonsen, Fritz Roy Solvang og jeg. Vi deltok i NM på trekkspilljazz på Momarkedet og der ble vi nummer to.

- Hvilke instrumenter spiller du?

- Trekkspill, tangenteninstrumenter og vibrafon.

- Du har vært aktiv i trekkspillklubber?

- Jeg var med å starte Senja trekkspillklubb høsten 1976. Den ble starta i lokalene over Ottos og vi var vel 12 – 15 stykker den gangen. Da var alle nødt å lære noter, også jeg. Ellers hadde det blitt et humlebol om vi skulle spille sammen etter husken.

- Og det ble trekkspillklubb i Tromsø også?

- Jeg kom inn som medlem der i 1989 – 90. Og der lærte jeg veldig mye om musikk. Kurt Samuelsen var leder og han kan jeg takke for at jeg kan mer i dag enn da jeg var 30 år. Han er veldig faglig flink og han er jo en av Norges beste trekkspillere.

- Hvorfor vil du slutte?

- Det er det tre grunner til, rett tid, rett alder og nedadgående omsetning.

- Hvem er du?

- Jeg er født og oppvokst på Gibostad. Etter folkeskolen ble det Trondenes folkehøyskole og så Nordborg handelsskole. Etter det ble det yrkeslivet, som jeg har fortalt om.

- Hobbyer?

- Jeg er glad i å jobbe omkring huset.