1. januar 2020 er Senja kommune en realitet. På det samme tidspunktet vil Lenvik kommune, som er vertskommune for en rekke interkommunale samarbeid, opphøre å eksistere. Dagens samarbeidsavtaler sies derfor opp i disse dager.

For Sørreisa kommue er det i den anledning enn så lenge uvisst hva fremtiden bringer.

– Vi må bare se hva nye Senja kommune ønsker med hensyn til interkommunale samarbeid og hva de vil ha andre med på, sier sørreisaordfører Jan-Eirik Nordahl.

– Har dere fått noen signaler?

– Nei, ikke noe utover at at man de neste to årene vil konsentrere seg om seg sjøl og ikke være med på ytterligere interkommunale samarbeid, sier Nordahl.

Jan-Eirik Nordahl

– Veldig spent

Sørreisa kommune tar i dag del i en rekke interkommunale samarbeid hvor Lenvik er vertskommune – interkommunal legevakt, legevaktsentral, kreftpoliklinikk, kreftkoordinator, kommunejordmor, samfunnsmedisinsk tjeneste, Newtonrommet, førstehjelpsordning, diabetesteam, kreftpoliklinikk og intermediær avdeling. I tillegg samarbeides det om en rekke andre tjenester.

– Vi er veldig spente på hva man i nye Senja kommune tenker om interkommunale samarbeid. Jeg tenker at noen av dagens samarbeid helt åpenbart bør beholdes, for eksempel legevakta som fungerer veldig bra, mener Nordahl.

Han mener det først og fremst må være opp til ledelsen i nykommunen å ta stilling til om man vil være en «storebror» til kommunene som «sokner» til storkommunen.

– For dere kan vel ikke vente til 1. januar 2020?

– Nei, her må fellesnemnda til Senja kommune bestemme seg for hva de ønsker. Nå sies alle avtalene om interkommunale samarbeid opp av alle kommunene, og da må det forhandles nye kontrakter og nye avtaler kommunene imellom, sier Nordahl.

Gruer seg ikke

– Er du redd for at forhandling av avtaler skal bety dyrere avtaler?

– Vi har hørt fra tidligere at de fra Lenvik ønsket å endre på fordelingsnøkkelen for interkommunale samarbeid, der man går over fra en 80-20-fordeling til en 60-40-fordeling av kostnadene. Det er «fair» tenker jeg. Vi skal selvsagt betale hva det koster å ta del i et samarbeid, for vi ønsker ikke å være en gratispassasjer.

Samtidig påpeker ordføreren at det må være opp til de i Sørreisa å avgjøre hva som blir den beste løsninga.

– For Målselv har «fridd» til dere med tanke på å få til flere interkommunale samarbeid.

– Ja, vi ønsker blant annet å ta opp hansken igjen for å se på mulighetene for å få til et felles plankontor med Målselv, Bardu og Dyrøy. Det er fordi vi opplever problemer med å rekruttere folk inn i planstillinger, sier Nordahl.

– Gruer du deg til Sørreisa blir «lillebror» til Senja kommune?

– Det gjør jeg egentlig ikke. Senja kommune blir en stor og robust kommune, spesielt blir det en stor næringskommunen innen fiskeri og den biten. Vi gruer oss ikke, men ser frem til at det blir én storkommune. Og så tenker jeg at vi tar der som går på interkommunale samarbeid derifra, sier Nordahl.