Når det snakkes om reiseliv på Senja er det ofte nordsiden av øya som markere seg mest. Nå tas det imidlertid grep for å rette et større turistfokus på Sør-Senja, hvor landskapet kanskje ikke er like vilt som i nord, men like uendelig vakkert. Og stille.

– Jeg bruker å si at det er så stille her at man kan høre stillheten, sier Vera Torngreen med et smil.

Her skal de bygge nytt hotell - les saken her.

Stillheten er bare ett av mange salgsargumenter hun og datteren Kathrin Jensvoll har i ermet for å lokke turister og besøkende til idylliske Valvåg på Senja.

Startet for fem år siden

I 2012 begynte duoen, som er mor og datter, å drodle med ideen om å få til en turistsatsing. Gjennom fem år er ideen utviklet til en konkret plan, og mandag begynner den første hytta til Senja Opplevelser AS å reise seg på nesset i Valvågen.

– Vi har fått regulert utbygging av fem hytter, men starter med å bygge ut kun to hytter i år. Det fant vi ut var optimalt sett hen til egenkapital og marked, sier Jensvoll.

Svein Molund fra Sørreisa har tatt seg av alt av grunnarbeid, mens det er Blomli Service fra Finnsnes som skal føre opp hyttene. Hyttene for øvrig leveres av Hamco i Rossfjordstraumen.

– Hvor mye koster denne satsinga?

– Vi legger ned vel fire millioner kroner netto. Det dekker de to hyttene og alt arbeidet rundt.

Hyttene skal etter planen stå ferdig rundt juletider. Ikke lenge etterpå planlegger mor og datter å være igang med drifta.

Helårsdrift

Jensvoll og Torngreen satser på helårsdrift for Senja Opplevelser AS. Håpet er å lokke alt fra lokale familier til utenlandske turister til anlegget i Valvåg.

– Vi skal ha fire båter, så du kan si at fisketurisme er den store foten vi skal ha å stå på, i hvert fall i begynnelsen. Men vi skal ha flere andre føtter å stå på også, understreker Jensvoll.

Naturen lokket han til Senja - les saken her.

Hun peker på de flotte omgivelsene i Valvåg og på Sør-Senja, hvor Jensvoll mener det ligger til rette også for fotturister, syklister, kajakkpadlere og nordlysturister, samt de som vil oppleve gårdsopplevelser.

– Vi har satt opp en lavvo på et berg her. Det tar en halv time å komme seg opp dit, og der får man en vanvittig flott utsikt over Solbergfjorden, mot Andørja og Dyrøy.

På nesset er det allerede satt opp ei grillhytte og en vedstyrt badstutønne. I tillegg vil det etter hvert etableres et sanitærbygg. Denne skal serve gjestene som benytter seg av bobilparkeringen til Senja Opplevelser.

Perfekt timing

Det er en dristig satsing mor og datter begir seg ut på. Jensvoll med sin agronomutdanning, samt erfaring fra markedsføring og reiseliv, samt Torngreen sin lange ledererfaring – blant annet fra rådmannsjobb, mener de gjør dem til et «dreamteam».

– Vi har gjort et veldig grundig forarbeid, der vi blant annet har brukt veldig mye tid på å snakke med og høste erfaringer fra andre reiselivsbedrifter. Nå har vi også en magisk vekstperiode for turisme på Senja, noe som ikke var ståa da vi begynte for fem år siden – det er jo et gullegg for vår del, smiler Jensvoll.

– Når blir det utbygging av flere hytter?

– Det kommer an på hvor mye belegg vi får, men vi har troen på at hytte nummer tre kommer i løpet av 2018.

Senja Opplevelser er allerede ute på flere kanaler, og har blant annet ingått avtale med en tysk agent.

– Vi er med i en katalog som er i produksjon nå, og faktisk har de første bookingene for sommeren kommet, forteller Torngreen.

Reiser seg: Mandag starter Blomli Service fra Finnsnes med oppføringa av de to første hyttene til Senja Opplevelser i Valvåg på Senja. Hyttene, som er produsert av Hamco, skal ha plass til seks personer. Foto: Maria Holm Simonsen
Brygge: Fiskeriturisme blir den største foten Senja Opplevelser skal lene seg på, i hvert fall i starten. Ei brygge er i den anledning under oppføring. Foto: Maria Holm Simonsen