Dette er noen av reaksjonene til Nygård etter at han hadde hørt forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) legge fram landmaktutredningen på fredag.

– Husk at vi har Leopard stridsvogner fra 1982. Så snakker forsvarsministeren om å fornye stridsvognparken først etter 2025. Det er ikke nok gaffatape til å holde dem sammen fram til den tid, gjentar Nygård.

Nygård har mer på lager. Han møter forslaget om å legge ned 2. bataljon på Skjold, en av Hærens tre manøverbataljoner, og la den gjenoppstå som en mekanisert mobiliseringsbataljon på denne måten:

Samling

Nygård var, sammen med de to stortingsrepresentantene Sandra Borch (Sp) og Cecilie Myrseth (Ap) og de to hærordførerne Nils Foshaug (Ap) (Målselv) og Toralf Heimdal (Sp) (Bardu), samlet på Bardufosstun for å følge forsvarsministerens framleggelse av landmaktstudien.

Stoler på

Målselv-ordfører Nils Foshaug stoler nå på at hans eget parti sørger for at det blir et stortingsflertall som endrer både helikopterflyttingen og gir mer penger til Hæren.

Spillerom

Han mener landmaktutredningen ikke fikk det spillerommet den fortjente.

– Potten var gitt på forhånd og da er det om å gjøre å skvise ut mest mulig saft. Og når det ikke er mer så må Stortinget ta en diskusjon og si at da må de faktisk ta og tilføre noe mer slik at vi får mer slagkraft i landforsvaret vårt, sier Foshaug.

Foshaug håper at det ikke er dette som er svaret på framtidens landmakt.

– Spørsmålet til det politiske nivået i Norge er: er det dette som er ambisjonsnivået for landmakten og det norske forsvar, eller er det ikke. Jeg håper at det ikke er det slik at vi får en god debatt framover, sier Foshaug.

Både lokal- og stortingspolitikere fulgte spent med på framlegginga av landmaktsutredninga, Fv. Cecilie Myrseth (Ap), Nils Foshaug (Ap), SandraBorch (Sp), Toralf Heimdal (Sp) Foto: Stian André Lund