Mandag ble det 162. storting høytidelig åpnet, En stor dag for blant andre Sandra Borch.

Hun er mer enn klar for å ta fatt på oppgavene i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, men én av de første vil bli å sette standarden for hvordan helikopter-situasjonen på Bardufoss skal debatteres.

I valgkampen gjennom sommeren og høsten uttalte stortingsrepresentanten fra Lavangen at helikoptermiljøet på Bardufoss var avhengig av et regjeringsskifte.

Borch mener vi har en svekket regjering som er avhengige av å forhandle om saker. Det gir en gylden mulighet som opposisjonspolitiker.

– I saken om helikoptrene på Bardufoss finnes det forhandlingsgrunnlag, sier Borch og legger til at saken kommer til å bli den første hun tar opp på Stortinget.

– Har du tro på at dere kommer til å få med flere i denne saken?

– Etter de signalene Arbeiderpartiet kom med i valgkampen så har jeg store forventninger til at de følger opp det man har sagt om Bardufoss. Vi jobber hele tida for å få flere partier med oss. Nå skal landmaktsutredninga legges fram og i tillegg til helikopterbasen på Bardufoss er det viktig for oss å styrke hæren og heimevernet, sier Borch.

Som kjent har regjeringen vedtatt å flytte alle Bell-helikoptrene til Rygge i Østfold.

– Spesiell dag

Åpninga av Stortinget ble en mektig opplevelse for Lavangen-politikeren.

– Det er jo en spesiell dag. Du føler på æren det er å skulle være en av 169 som skal styre nasjonen Norge. Det er en festdag for demokratiet og det går egentlig ikke an å beskrive, forklarer hun.

Da Folkebladet snakket med henne tirsdag morgen, var den tradisjonelle trontaledebatten godt i gang og hun så for seg en travel første dag på Stortinget.

– Olje- og energiministeren kommer og vi har allerede fått replikkansvar, forteller Borch som regner med at kvelden og kanskje noe av natta går med i den første arbeidsøkta på tinget.

Tillitsvalgt i Norges Offisersforbund Pål B. Nygaard sier til Folkebladet at han er glad for at Bardufoss kommer på agendaen tidlig i den nye stortingsperioden.

– Det virker som hun holder det som er lovet, og det er jo bra. Det er nok ikke tvil om at forsvarssaken er det som har gitt partiet hennes et byks i nord. De som var uklare får svi for det, sier Nygaard.

– Har du tro på at de skal få med seg nok støtte på Stortinget for å berge hovedbasen på Bardufoss?

– Vi har aldri mista trua på at dette skal snu. Den ble også forsterka kraftig da Espen Barth-Eide kom på banen i sluttfasen av valgkampen. Hvor klar han var på helikopter annet under parolen vi hadde utenfor Stortinget i høst.

Arve og Yvonne Borch fikk overvære åpninga av Stortinget sammen med den nybakte stortingsrepresentanten. Foto: Privat