– Vi blir å prøve kameraovervåkning i et litt begrensa omfang i begynnelsen. Vi tenker å sette opp kamera de fire-fem verste plassene, opplyser driftssjef Bernt Karolius hos Senja Avfall.

Hos avfallsselskapet er man nemlig møkk lei av problematikken med forsøpling rundt avfallskonteinere. Karolius understreker at slik forsøpling ikke bare gir Senja Avfall store tilleggskostnader, men også er en kjedelig belastning for de som bor i nærheten av konteinere.

– Vi tror at kameraovervåkning kan virke avskrekkende. Nå vet vi at det er et fåtall som står for slik forsøpling, og det er ikke sikkert at disse bryr seg om at de blir tatt opp på film. Med kameraovervåkning kan det imidlertid hende at vi identifiserer flere, opplyser Karolius.

Kan bli kostbart

I dag saumfarer avfallsselskapet avfallet som er henslengt utafor konteinerne. Dette for å jakte på noe som kan identifisere søppelsynderne.

– Finner vi tak i dette får vedkommende et oppryddingsgebyr fra oss. Til tider gir vi også beskjed til kommunen som forurensingsmyndighet, noe som også kan føre til at man blir ilagt et begyr for forurensing, opplyser Karolius.

Oppryddingsgebyret til Senja Avfall beløper seg til et sted mellom 3.000 og 5.000 kroner. Karolius har ikke kjennskap til nivået på forurensingsgebyrene hos kommunene lokalt, men forteller at man i Tromsø kommun kan få opptil 8.000 kroner i slike gebyr.

– Altså kan det ble en kjempekostbar spas.

– Hvor skal dere sette opp kameraovervåkning?

– Vi tar de stedene hvor det er vest i dag, og det gjelder konteinere både i Målselv, Balsfjord og Sørreisa.

Lovverket rundt kameraovervåkning er omfattende. Karolius opplyser at de hos Senja Avfall har orientert seg om dette.

– Vi skal ikke gjøre noe der vi risikerer å være på kanten av lovverket, sier han.

Fullstendig unødvendig

Driftssjefen legger ikke skjul på at de hos Senja Avfall begynner å bli både arg og lei av forsøpling rundt konteinere.

– Vi anser slik forsøpling som fullstendig unødvendig. Husholdningene i Midt-Troms får levert inn dette søppelet helt gratis enten gjennom dunken sin hjemme, eller gjennom avfallskonteinere, returpunkter eller miljøstasjonene våre. Vi har en god ordning i Midt-Troms, understreker Karolius.

Han mener henslenging av avfall rundt konteinere er bevisste handlinger fra et fåtall enkeltpersoner.

– Det virker rett og slett som om man ikke orker å dra til miljøstasjonen i åpningstiden, og bare setter avfallet fra seg fordi noen andre sikkert kommer og rydder opp. Det er en belastning, ikke minst for naboene som opplever at fugler og småkryp kommer og drar avfallet utover, sier Karolius.

Kameraovervåkninga vil bli satt opp før året er omme.

Dyrt: Driftssjef Bernt Karolius hos Senja Avfall opplyser at det kan bli svært dyrt om man blir tatt for forsløping. Foto: Vidar Bjørkli