I februar 2016 ble mannen av Senja tingrett frikjent for frihetsberøvelse av kona Ruth Meyer Johansen og deres fem barn. Årsaken var at tingretten mente at forholdet ikke lenger var omfattet av norsk lov etter at den nye straffeloven (straffeloven 2005) trådte i kraft 1. oktober 2015.

Etterforsket på nytt

– Etter at saken ble opphevet av Hålogaland lagmannsrett har den vært etterforsket nå nytt. Der har vi lett etter nye bevis for at familien ble bortført. Vi mener det er bevis for at dette var frihetsberøvelse og at han hadde planlagt å ta familien med inn i Syria allerede før de forlot Norge, sier statsadvokat Torstein Lindquister til NRK.

Nekter for IS-terror

Tidligere i september måtte 38-åringen møte i Oslo tingrett og svare for tiltalepunkter som gikk på terrorforbund og deltakelse i IS. Mannen nektet straffeskyld for disse forholdene.

Det var i august 2014 at mannen, som opprinnelig er fra Syria, tok hele familien med seg til sitt hjemland. Etter å ha passert grensen ble den daværende kona, Ruth Meyer Johansen, og de fem barna plassert i et hus med andre kvinner og barn, og mannen ble sendt i treningsleir.