– FARLIG Politiets innstasleder på ulykkesstedet, Marius Myrvang, mener flere av Forsvarets biler er potensielle dødsfeller.

Fredag morgen kolliderte en av Forsvarets Mercedes Geländewagen feltvogner med en militær lastebil ved krysset til Målselvfossen. Fire soldater ble skadet i sammenstøtet, to av dem alvorlig.

Ikke belte

De skadde personene satt bak i den lille feltvogna, og hadde ikke belte. Politiets innsatsleder på ulykkesstedet, Marius Myrvang, reagerer på at det ikke finnes setebelter bak i de tilårskomne feltvognene som Forsvaret har hundrevis av.

Nærmere 3.000 av disse Mercedesene ble innkjøpt mellom 1982 og 1984. I dag er rundt 280 av dem i drift.

– Det er mye skarpe kanter i kjøretøyet, som ikke har sikkerhetsbelter bak. Det er en dødsfelle. Det er påbud om sikkerhetsbelter på vanlige rutebusser, men ikke i slike forsvarsbiler. Nå må Forsvaret gjøre noe med dette, sier han til avisa Nordlys.

Folkebladet-TV: Fire personer til UNN etter kollisjon

Unntak

Talsmann for Hæren, oberstløytnant Ole Johan Skogmo, bekrefter overfor Nordlys at det ikke er sikkerhetsbelter i baksetet på Forsvarets feltvogner av typen Mercedes Benz 240 Geländewagen.

Han sier at Forsvaret av hensyn til sikkerheten derfor gitt sitt eget personell føringer om at disse bilene ikke skal kjøre raskere enn 50 kilometer i timen, dersom det sitter folk i baksetet.

– Ikke lov

– Det er heller ikke lov å frakte personell og materiell samtidig, opplyser Skogmo.

Forsvarsdepartementet har tidligere i år sagt at Heimvernet skal få nye feltvogner innen 2020,  mens Hæren ikke ligger an til å få gjort noe før tidligst 2024.